CV Hazırlama Sanatı


CV Hazırlamanın Püf Noktaları

Merhaba. Olmak ya da olmamak arasında sadece 6 saniyeniz var desem. Peki, bu 6 saniye ne anlama geliyor? İşe yeni eleman alma süreci açıldıktan sonra masanıza dizilmiş 150 tane cv’yi gözünüzde canlandırın ve siz ilk etapta tüm cv’lere hızlı bir bakış atarak ilk elemeyi yapıyorsunuz. İşte tüm bu cv dağı arasında bir cv’ye harcanan zaman ve inceleme süreniz ortalama 6 saniye sürmektedir. İşte bu kritik 6 saniye içerisinde ölümcül hatalar yapmaktan kaçınarak cv’niz sayesinde mülakata davet edilme şansınız olmakta ya da olmamaktadır.
 Genel olarak da cv nedir diye tanımlayacak olursak eğer, cv kapıyı çalmanıza yarayacak bir araçtır. Kapı aralandıktan sonra içeri girmek ise sizin kişiliğinize, becerilerinize, zekânıza ve elbette işe uygunluğunuza kalmıştır. Gelin öncelikle yapmamanız gereken kırmızı çizgilerle çizilen bu ölümcül hatalar nelerdir onları inceleyelim.

CV hazırlarken bunları yapmayın:

1-) CV’ye koyulacak fotoğraf seçimi.

Şahsi aktif iş deneyimlerde gördüğüm kadarıyla özellikle yaşı genç olanlar cv’lerindeki fotoğraflara sevgilisiyle çektiği selfie’yi koyacak kadar çıtayı yükseltmişlerdir. CV’nizdeki fotoğrafınız facebook profil fotosundan alınmış bir izlenim yaratmamalıdır. İlla ki biz ik’cılar olarak, sanki Amerika’ya vize başvurusu yapar gibi takım elbiseli vesikalık istemiyoruz ama işin ciddiyetini yansıtacak prof. bir görüntü sağlayan fotoğraf koymanız önemlidir. En iyi fotoğraf ik'cının dikkatini çekmeyen fotoğraf demişler. Eğer dikkat çekerse sorun vardır.

2-) Gramer ve dilbilgisi hataları.

Saçma bir hassaslık olarak düşünmeyin! 2013 yılında yapılan careerbuilder anketine göre işverenlerin %58’i en çok yazım hataları nedeniyle adayların işi kaybettiğini söylüyor. Ankete katılan bir işveren olan hargett’a göre ‘’bugün ve gelecekte, gramer hataları yapmanın bahanesi olamaz.’’ diye belirtiyor. -de, -da'ları ayıramayan, soru ekleri bitişik yazılmış cv'ler ik'cı da özensiz hazırlanmış bir izlenim yaratıyor.

3-) CV'inize kpss puanını yazmak.

Genel olarak aldığınız başarı puanları, sertifikalar ve çeşitli ödüller elbette önemlidir ama bunun da bir hususu vardır. Uluslararası denklik gerektiren yds ya da ıelts puanlarının yanında ales puanınızı yazabilirsiniz ama cv'ye yazdığınız puanı kaç olursa olsun kpss puanı direkt elenmenizi sağlar. Bir ihtimal acil personel gerektiren işlere davet edilebilirsiniz ama uzun vade de kpss puanını yazmış personel yarın ilk fırsatta kaçabilir imajı yaratmaktadır.

4-) Düzensiz hazırlanmış bir akış.

Unutmayın, o mülakat davetini alabilmek için 6 saniyeniz var. Bu nedenle en üst satıra en vurucu özellikleri yazıp altlara doğru akışı düzenlemeniz gerekli ve olabildiğince cv'yi gereksiz ayrıntılardan arındırın. Sadece 6 saniye ayrılan bir cv incelenirken maksimum 2 sayfanız olsun.

5-) Kopyala-yapıştır tarzı bir ön yazı.

Ben ön yazıları okurum ve gerçek manada iyi girişli bir ön yazı sizin şansınızı arttırır ama bunda da ince bir nüans vardır. Özellikle kariyer.net tarzı sitelerde sanki tek bir ağızdan yazılmış copy-paste tarzı bir ön yazı yazmayın. Klasik “yaparım, ederim” tarzından ziyade “şu nedenle yaparım, bu nedenle ederim” gibi daha somut delillerle ön yazı formatı hazırlayın. Ayrıca başvurduğunuz firmaya özel bir hitabınız olsun. İlerleyen dönemlerde ayrıca bir etkili ön yazı hazırlama çalışması yapabilirim.

6-) Prof. bir görüntüye sahip olmayan mail adresi almak.

CV hazırlamak bir sanattır arkadaşlar ve ince işçilikle çalıştığınız bu sanat harikanız “dj_deli_ruzgar@hotmail.com” ya da “crazy_asi_stayla@gmail.com” tarzı mail adresleriyle enkaza dönmesin. Özellikle hotmail kullanan kişiler saf ad-soyad'dan oluşan mail isimleri alamayabilir ona itirazım yok ama elinizden geldiğince ve hatta mümkünse isminiz, soy isminizden oluşan bir mail adresini cv'ye yazın.

7-) İş tecrübelerinize sadece yılı ve firma ismini yazmak.

Yukarıda belirtmiştik, uzunluğun en fazla 2 sayfa olması gerekiyor diye. İşte bu yüzden özellikle son iş deneyiminize çalıştığınız pozisyonun yanında kısa bir görev tanımı ve varsa başarılarınızı sayısal ifade etmeniz gerekli.

8-) CV'nizi absürt isimlerle kaydetmek.

CV'nizi “ozgecmisim.doc” – “guncel ozgecmisim.doc” gibi dosya isimleriyle kaydetmeyin. Bunun nedeni ik'cıların kılı kırk yarması nedeniyle değil. Aksine bu şekilde kaydedilen özgeçmişler ık’cının klasörlerinde kaybolabilir ve bulunması çok zordur. Maillere başvuru aracıyla gelen özgeçmişler aday havuzuna aktarılırken isim ve soy isimsiz kaydedilen bir özgeçmiş bulunamaz. En sade ve mantıklısı isim soy isim şeklinde kaydetmek. Örnek; ’‘Anıl Güçlü_cv” ne kadar da temiz. CV'nize yılı bile yazmanıza gerek yok.

Son olarak da maksimum 6 saniyede sizi en iyi anlatacak 2 sayfayı geçen cv'leri nasıl kırpabilirsiniz bunu da anlatıp yazıyı tamamlayalım.

Stajlar: çalışma hayatında en az 5-10 seneyi doldurmuş kişilerin fii tarihinde yaptığı stajla, sizce insan kaynakları hala sizin nerede staj yaptığınızla ilgilenir mi? yeni mezun değilsiniz, özgeçmişinize yazacak bir sürü pozisyon ve başarı varken staj yazmayın.

İlkokul ve ortaokul: Bu bilgiler de diğer yer israfı bilgiler arasında. Lisenizi ve üniversitenizi yazmanızı anladık, çok mantıklı. Peki, bir insan kaynakları çalışanı, sizin hangi ilkokula gittiğinizle neden ilgilensin? Evet, doğru bildiniz, ilgilenmiyor.

Not ortalaması: bu bilgi de aynı staj bilgisi gibi daha çok yeni mezunlara yönelik bir bilgi. 12 kişilik bir ekibi yönetip milyon tl’lik bir bölgede ticaret yapmış bir satış şefi olarak gerçekten not ortalamanızı paylaşmanıza gerek yok.

Temel bilgisayar ve ofis araçları bilgisi: Microsoft Office programları? Excel? Outlook? Günümüz teknoloji çağı, kişiler visual basic’de makro yazarken sizin oraya Office programlarını yazmanız, telefon – fax bilgisi yazmanız biraz abesle iştigal.

Yazacağım son 2 maddede biraz kararsızım. Bunların cvinizde olup olmaması size bağlı olsun.

Hobiler: kitap okumak, alışveriş, bilgisayar…? İnsan kaynakları çalışanlarının hobilerinize ayırdığı zaman 1 saniyeyi bile geçmiyor. O alana kesinlikle çok daha etkileyici şeyler yazabilecekken boşuna alan kaybediyorsunuz. Çok yönlü, sosyal bir insan olduğunuzu mülakatta göz temasıyla, sağlam bir el sıkışmayla, güler yüzle ve kendinize güvenle gösterebilirsiniz. O yüzden hobileri yazmayabilirsiniz ama diğer taraftan kimi ik uzmanları da özellikle hobilere önem ilgi veriyor. Misal hobisi izcilik olan bir adayı sırf kendisi de izcilik yaptı diye ya da scuba divingle ilgilenen birisini sırf anılarını dinlemek için mülakata çağırabilmektedirler. Burada da bence kritik nokta; ekstrem sporlarınız ve hobileriniz varsa yazın, yeni mezunsanız yazın, eğer cv'niz hobilerle beraber 2 sayfayı geçiyorsa yazmayın gitsin.

Referans: referans kontrolü genelde mülakatın en son aşamasında, biraz da prosedür gereği yapılır. Dolayısıyla, insan kaynakları çalışanının gerçekten bir referansa ihtiyacı olduğunda sizinle iletişime geçecektir merak etmeyin. Oraya bunu yazmanızın hiç bir anlamı yok ama kimi ik uzmanları da özellikle referansı olmayan adayları elemektedir. Tercihe göre en azından 1 tane referans yazabilirsiniz.

Toparlarsak her çalışanın, her yaşın, her pozisyonun özgeçmişi farklı olmalıdır. 5-10 yıllık bir çalışanken yeni mezun gibi bir özgeçmişle işe başvuramazsınız. 40 yaş üzeriyseniz 25 yaşında birinin özgeçmişini de kullanamazsınız. Bu konu çok ama çok önemli. O yüzden, yukarıda saydığım tüm maddeleri özgeçmişinizden çıkarın ve oraya çok daha yararlı ve sizin, o pozisyon için en iyi aday olduğunuzu insan kaynaklarına anlatacak bilgiler koyun. Unutmayın 6 saniyede 2 sayfayı geçmeyen son derece etkili ve nokta atışlı bir cv'niz olsun.

Peki ya bunlar yapmamamız gerekenlerdi, doğru cv formatı nasıl olmalıdır dediğinizi duyar gibiym. İçeriğe değil, neyin nasıl dizildiğine dikkat ediniz lütfen.

Saygılarımla,
iKMania



2 yorum:

  1. Kariyer sitelerinin bize sunduğu alanları doldurmak yeterli olur mu peki? Ekstra CV hazırlamanın avantajı var mıdır?

    YanıtlaSil
  2. Kariyer portalından başvuru yapıldığında ister istemez aynı format kullanılmakta. Bunun dışında maille gönderilecek CV'ler için farklı format hazırlamak gerekir.

    YanıtlaSil