Z Kuşağı: Okeye Bitmiş Tur Dönen Bir Kuşak Hikayesi


Z Kuşağı: Okeye Bitmiş Tur Dönen Bir Kuşak Hikayesi 


Yavaş yavaş iş hayatına atılan bu kuşak için çeşitli mecralarda Z kuşağı hakkında bazı olumsuz görüşler atilmakta. 


Açıkçası ben bu adamlara kızamıyorum. Size özet geçeyim; Z kuşağı bitmiş okeye dönüyor. 


Şuan çalışma hayatına sıfırdan başlayan bir z kuşağı eğer ki babadan zengin veya miras yoluyla kalacak ev falan yoksa birak ev araba almayı, arabanin 4 tekerleğini alacak para biriktiremeyecek. 


Hadi biz daha önceden ülke ülke gezdik, bu kuşak hele sadece Schengen vize başvurusunun 90 Euro olduğu yerde bırak dünyayı gezip yeni kültürler tanımayı, İzmir'den çıkıp Edirne'yi geçemeyecekler.


Hadi biz okuduk ettik, üniversitelerde Bahar Şenliklerine katıldık, yüksek lisansları yaptık ve ortalama okullardan mezun olup iyi kötü işte çalışıyoruz. Bu kuşak, İmam Hatip lisesinden mezun olup ODTÜ, İTÜ, BOĞAZİÇİ göremezse Sütçü İmam Üniversitesi Tirişka bölümünden mezun olduğu diplomayla anca cafelere garson olacak. 


Başta Tiktok olmak üzere sosyal medyada en çok vakit harcayan ülke neden her araştırmada Türkiye çıkıyor biliyor musunuz? Çünkü aynı Z kuşağın İspanya, İsveç veya Japonya’da ki ekürisi gezerken bizim Z Kuşağı instagramda anca reels'de o İspanyolun gezdiği yerlerden attığı reels'leri izlemekle yetinebiliyor. 


Daha geçen aylarda Tüik istatistiği vardı. 2 milyon gencin hiçbir şey yapmadan oturması üzerine. 


Hadi biz Y kuşakları ucundan yırttık. 


Şuan 1988 -1990'lilar mesela 10 sene sonra 7500 den kıdem tazminatına hak kazanacak. Şurada 10 senemiz kaldi. 


Bizden önce ki kuşak zaten 45 yaşında Eyt'den emekli oldu yirtti. 


Bizim emeklilik 60. Bu adamlarin 65. Kaldi ki şimdi 10.000 TL ile yetmeyen emekli parasi 20 sene sonra bu adamlara hiç yetmeyecek. 


Şuan, bu dakikadan başlamak üzere her şey kusursuz yolunda gitse bile öncelikle Türkiye'nin bu ekonomik durumunun düzelmesi minimum 5 sene, düzlüğe çıkmak 10 sene, daha mültecilerin yaratacağı sosyo ekonomik koşulların temizlenmesini saymıyorum, ee ev, barinma ve artan nüfusla kisitli iş imkaninda zaten iş yok.


Çok değil 4 sene önce Playstaiton 5 ilk çıktığında 8500 TL idi ve şuan fiyatı 20.000 TL. Bir z kuşağı Playstation 5 alayım diye para biriktirmeye başlasa zaten o 20 bin 35.000 TL'ye çıkacak bile.


Yani her şey yolunda gitse bile zaten kafadan 10 sene Türkiye'nin iyileşme zamani. Ee bu adamlar zaten 10 sene sonra 35 yaşına gelip iş hayatında yolu yarılamış olacaklar.


Saygılarımla 

iKMania




0 comments: