Obama'nın Kızının Kasiyerlik Yapması


Obama'nın Kızının Kasiyerlik Yapması

Merhaba. Belki haberi duymayanlarınız olmuştur. ABD Başkanı Obama'nın 15 yaşındaki küçük kızı Burger King tarzı bir restaurantta (yaz dönemi boyunca) kasiyer ve garson olarak çalıştı. Bakmasını bilenler için şu durumun içinde ne mesajlar gizli aslında!

Biz Türkler arasında klasik geyik noktasına varan ''yabancılar, çocukları 18 yaşına geldiğinde evden atıyormuş'' diye bir söz vardır. İşte o 18 yaşına geldiklerinde hayatı öğrenmeleri açısından bir çok zengin CEO, tepe yöneticiler ve ABD başkanları çocuklarını bu tür işlerde çalıştırıyorlar. Basına yansıyan en son haberde de Obama'nın 15 yaşındaki küçük kızı bir restaurantta kasiyer ve garson olarak çalışmıştı.

Beğenirsiniz beğenmezsiniz ama aslında Amerikan kültürünün bir parçasıdır bu. Amerika'da 14-15 yaşlarından itibaren gençlerin yazın kendilerine uygun işlerde çalışması beklenir. Kimi yerleri siler, kimi Mc Donald's'ta çalışır, kimi komşularının çimlerini biçer. Bırakın Obama'yı geliri Obama'dan kat be kat fazla olan pek çok CEO'nun çocuğu da aynısını yapar. Amaç çalışma ahlakını, paranın kıymetini öğretmek ve kendi ayakları üzerinde tutunmalarını sağlamaktır. Kapitalizmin başkenti olan ABD bu kültürle paranın değerini çocuklara öğretiyorlar.

Bunun devamında pek çok Amerikan ailesi 18 yaşına gelmiş çocuklarının kendine yetmesini bekler. Üniversite mi okuyacaksın? Elbette. Ben okul paranı öderim ama çalışıp para kazanıp karnını doyurmak, kiranı ödemek sana kalmış derler veya durum uygun değilse okul ücretini çocuğa borç olarak verirler.

Obama'nın yıllık brüt maaşı 400 bin dolar. Aylık neti kaba hesap 15 bin dolara gelir. Buna yazdığı kitaplardan, varsa yatırımlarından, hisselerinden gelen gelir dahil değildir. Ve birçok ABD başkanı emekli olduktan sonra esas gelirlerini yazdıkları kitaptan konuşmacı olarak katıldıkları seminerlerden kazanır. Yani ne kendisinin ne kızlarının o tezgahtarlık işinden gelecek 900 dolara ihtiyacı var ki ABD standartlarında bile adam zengin sayılır.

Bu olayın ya bizde olsa nasıl olurdu Türk versiyonuna girmek istemiyorum. Çünkü bırak bizdeki bir CEO'nun çocuğunun LC Waikiki'de kasiyer olarak çalışmasını, çocuğun kendisi LC Waikiki'den giyinmez bile.

Başta da dediğim gibi şu olayda bakmasını bilenler için aslında ne mesajlar gizlidir. Özellikle y kuşağı için yakından değerlendirilmesi gereken bir konudur. Burada mesaj alınması gereken konu kasiyerlik, garsonluk veya çaycılık, mavi veya beyaz yaka. Hangi meslek olursa olsun alın teriyle çalışılan hiçbir mesleğin küçüklük veya büyüklük tarafı olmadığıdır. 

Haberle ilgili kaynak

Saygılarımla,
iKMania

0 comments: