İnsan Kaynakları Drone Olabilir Mi?


İnsan Kaynakları Drone Olabilir Mi? / Human Resources Can Be Drone?

Merhaba. İş yoğunluğu ve yavaş yavaş tez yazma aşamasına girdiğim için uzun zamandır yazma eyleminden uzak kalmıştım. Bu yazınsal açlığımızı bugün ilginç bir konuyla giderelim. Öncelikle konu başlığı olarak bana ilham veren Ege Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları Yüksek Lisans’ta dersler veren Tamer Keçecioğlu hocama çok teşekkür ederim.

Sizce İnsan Kaynakları Drone Olabilir Mi? İK ile Drone ne alakası var demeyin. Bu büyük metaforda bahsi geçen konu tabi ki soyut anlamdadır. Şimdi burada detaylı olarak drone nedir nasıl uçurulur tarifine giremeyeceğim. Bu soyut kavramda ki metafora girmeden bir teçhizat olarak drone’un sahip olduğu bazı özelliklere bakalım.

Drone; yenilikçidir. Çağının ötesinde bir buluş sayılabilir. İK’da gerek iş kanunu bakımından, gerek endüstriyel ilişkiler bakımından gerekse performans, işe alım, kariyer yönetimi, yetenek yönetimi gibi süreçlerde de her daim yenilikçi olmalıdır.

Drone bulunduğu konumdan üste çıkarak bakış açısını genişletir, tıpkı İK'nın vizyoner olması gibi Drone'da olaylara geniş açıdan bakılmasını sağlar.

Bunun dışında Drone kamera göreviyle birlikte amacına göre kullanılırsa navigasyon görevi görür, İK'da tıpkı Drone gibi hem işletme açısından hem işveren açısından hem de çalışanlara bir nevi navigasyon olup yol göstermelidir.

Drone Taşıyıcıdır. Amazon, Pizza Pizza gibi firmalar Drone'ları yük taşıma da kullanmaya başladı. Eğer İK Drone olabilirse işçi-işveren arasında köprü görevi görüp ikisi arasında kaynak paylaşımı, hedef paylaşımı ve bilgi taşıma işlemi görebilir.

Dünyada ilk defa konunun patenti Ege Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencilerinde bulunmak üzere sizde bu metafor hakkınızda aklınıza gelen bilgileri yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Eğer bu metaforu yayarsak her zaman ABD’deki HR alanında gelişmeleri Türkler olarak takip ediyorken belki de ilk defa ABD’deki HR’lar Türkiye’den çıkan bir İK uygulaması hakkında bilgi sahibi olabilirler. #drone #hr #human #resorces #can #be #drone

Saygılarımla,
iKMania





0 comments: