İnsan Kaynaklarında Yüksek Lisans İlişkisi ve Ege İK Yüksek Lisans



İnsan Kaynakları ve Yüksek Lisans İlişkisi

Merhaba. İnsan Kaynaklarında yüksek lisans yapmanın faydası olup olmadığıyla ilgili kafalarda çok soru işareti oluşmaktadır. Öncelikle çok kısaca yüksek lisans türlerinden bahsedelim.

Tezli yüksek Lisans: Tıpkı tezsizde olduğu gibi derslere devam zorunluluğu vardır ve genelde dersler sabah ve öğle saatlerinde olduğu için çalışan kişilere pek uymamaktadır. Eğer iş hayatına daha atılmamış veya çalışma hayatına ara vermiş kişiler için tezli yüksek lisans mantıklıdır. Bu yüksek lisansı bitirebilmek için tez yazmanız ve yazdığınız tezi jüri karşısında savunmanız gerekmektedir. Akademisyen olmak isteyenlerin gideceği yoldur.

Tezsiz Yüksek Lisans: Bazı yerlerde MBA olarak da geçen, ders saatleri akşam 6’dan sonra olan yüksek lisans türüdür. Özellikle İK açısından bakarsak hem halihazırda bir yerde çalışan ve akşam mesai sonrası derslere gelerek bilimsel yetkinlik katkısı olan bir programdır. Tezlide olduğu gibi %70 derslere devam zorunluluğu vardır. Devamsızlıktan bırakılan öğrenciler vardır. Ne de olsa tezsiz diye düşünmemek gerek ki tezliden daha da zor olan bir programdır. Hem gündüz işe gidip haftanın 4 günü derslere gitmenin yoğunluğu, hem yoğun programda haftada bir verilen ve her ders için ayrı ayrı verilen makale yazma, proje hazırlama, dönem bitirme ödevleri gibi yoğun emek ister. Tezliden tek farkı bu programı bitirmek için tez yerine bitirme projesi yazılmaktadır ama tez yazma kuralları ile bitirme projesi yazma kurallarını araştırdığınızda ikisinin aynı şey olduğunu görürsünüz. Tezsiz yüksek lisansta sadece jüri karşısında yana yakalı bitirme projesini savunmuyorsunuz. Kariyer yapmak veya kariyerlerinde ilerlemek isteyenlerin gideceği yoldur.

Bu iki tür dışında birde uzaktan ve online programlar vardır ki tavsiye etmiyorum. Yüksek lisans dediğin durum örgün olmalı ve o sıralara oturmadan uzaktan verilen eğitimin pek bir katkısı olacağını düşünmüyorum.

İnsan Kaynaklarında Yüksek Lisans

İK’da kariyer yapmak isteyenler için muhakkak bilimsel olarak bu ortamı solumaları gerekmektedir. Genelde 1 veya 1.5 sene süren üniversitelerin yüksek lisans programları herhangi bir İK Uzmanlık sertifika programından çok daha fazla bilgiyi kişiye katar. Şunu da belirteyim üniversiteler akademik ve bilimsel eğitim kurumlarıdır. Yani herhangi bir üniversitede yüksek lisansa gittiğinizde size bordro yapmasını, puantaj nasıl tutulacağını veya SGK işten çıkış nasıl yapılır gösterileceğini sanıyorsanız hiç başlamayın. (Hoş Ege Üniversitesi farkı olarak yüksek lisans öğrencilerine özel olarak Personel Özlük Yönetimi ve Bordro Uygulamaları eğitimi vermiştim). Yüksek Lisans size kaynak gösterir, o kaynağı araştırmaya giden yolda yürüyüp yürümemek sizin inisiyatifinizdedir. Örneğin yüksek lisansta size performans değerlendirme şöyle yapılır diye gösterilmez. Performans değerlendirme nasıl daha iyi yapılabilir diye görüş bildirilir. Geri kalan araştırmayı yapmak size kalmıştır veya performans değerlendirmede Balans Skor Kartı uygulaması var denilir. Konunun özeti size aktarılır. Balans skor kartı neymiş ne değilmiş diye araştırmak veya araştırmamak size bırakılmıştır. İşte bu araştırma ve öğrenme yolunu seçen kişiler için yüksek lisansın katkısı olacaktır. Sadece diploma almış olmak için okuyanlara ise İnsan Kaynaklarında Yüksek Lisans yapmak pek bir şey katmayacaktır.

Yüksek lisansın en büyük artılarından birisi de network sağlamasıdır. Aynı bölümde okuduğunuz dönem arkadaşlarınızla iyi ilişkiler kurduğunuzda aslında sadece dönemdaşlar dışında sizden önce veya sizden sonra mezun olmuş olanlarla da network sağlarsanız eğer yarın bir gün iş arama sürecine girdiğinizde network sayesinde işe girme olasılığınızın gayet yükselmektedir. Network demişken

Son
olarak da insan kaynaklarında yüksek lisans yapmanın belki de en büyük artısı CV’inize olan katkısıdır. CV’ye yazılan İK Yüksek Lisans mezunu ibaresi iş başvurularında sizi otomatikman bir çok adayın önüne koymaktadır.

Ege Üniversitesinde İnsan Kaynakları Yüksek Lisans Kalitesi

Yüksek lisans demişken İzmir, Ege Bölgesi ve hatta Türkiye çapında eğitim kalitesi bakımından ilk sıralarda gelen Ege Üniversitesi ve Ege Üniversitesinin İK açısından marka değeri olması konusuna değinmeden olmazdı. 9 Eylül gibi gene İzmir’in bir diğer sayılı üniversitesi yanında Ege Üniversitesinin en büyük farkı ve artısı kendi içindeki akademisyenlerin kalitesi ve hepsinin branşlarında ayrı bir marka olmasıdır. Başta İzmir ve Ege Bölgesinde İK ile ilgilenen herkesin ismini duyduğu ve İK alanında size çok şey katan Yrd. Doç. Dr Tamer KEÇECİOĞLU olmak üzere Stratejik Yönetim ve Kurumsallaşma açısından çok şey katan Prof. Dr. Jülide KESKEN, Davranış Bilimleri ve Liderlik açısından çok şey öğrendiğiniz ve size Örgütsel Davranış ve Liderlik konusuna farklı bir pencereden bakmayı sağlayan ve dönem projeleri çok zevkli geçen Doç. Dr. Nazlı Ayşe Ayyıldız ÜNNÜ (ki kendisi benim tez danışmanımdır), Küreselleşme, Örgütler ve Yönetim konusunda alanında en iyisi olan Yrd. Doç. Dr. Derya Kelgökmen İLİÇ ve daha nice değerli akademisyenler vardır.

Ege Üniversitesinin İK alanında marka değeri olması demişken hem alanında en iyi olan akademisyenlerden ders almak bu marka değerine artı puan katarken hem de günümüzde İzmir ve Manisa’da en önde gelen kurumsal firma ve holdinglerde ki İK Uzman, Müdür ve Direktörlerin bir çoğu Ege İK mezunudur. Manisa’da fabrikası bulunan ve Türkiye’de tanınmış elektronik ürünler üreten bir firmanın İK’sının neredeyse tamamına yakını Ege mezunudur. Gene Çiğli Organize’deki, Buca BEGOS’taki, Gaziemir Organize’deki ve Kemalpaşa Organize’deki fabrika ve işletmelerin İK’sının büyük çoğunluğu Ege İK’dan mezundur.

Kendi kişisel kariyer hedefim bakımından ilerlediğim yolda 30 olmadan Ege Üniversitesinde İK Yüksek Lisansı bitirmek istiyordum ve hayatımda aldığım en doğru kararlardan birisinin bu olduğunu gördüm. Bunun neticesinde de her dönem Ege İK Yüksek Lisans’tan mezun olan arkadaşlar bu marka değeri sayesinde ilk çalışma hayatlarına büyük firmalardan başlangıç yapmaktadırlar.

Ege Üniversitesi İK Yüksek Lisansla ilgili son olarak şunu belirteyim. Sağ olsunlar yakın çevremde ve sosyal medya üzerinden Ege’de Yüksek Lisans yapmak istiyorum seçilmek için ne yapmalıyım şeklinde çok soru geliyor. Benim dönemimde 170 kişi toplamda başvuru yapmıştı. Sınav, CV değerlendirmesi ve mülakatlar sonucunda 36 kişi seçilmiştik. Aynı şekilde benim dönemimde program 1.5 sene sürerken gerçekleşen mevzuat değişikliği nedeniyle program süresi 1 seneye düşürülmüştür ve haftai çi 5 gün dersler koyulmuştur. Her dönem artan sayıda başvuru sayısı gelmekte ve sınırlı sayıda kişiler bu programa seçilmektedir. Bu yüzden seçilme şansınız için sınava iyi hazırlanmalı ve mülakatta kendinizden emin, özgüvenli ve sorulan sorulara net kısa cevaplar vermeniz gerekmektedir.

Yaşasın İK, Yaşasın Ege Üniversitesi

Saygılarımla,
iKMania

0 comments: