Yapay Zekanın Ele Geçireceği Meslekler



Yapay Zekanın Ele Geçireceği Meslekler

Merhaba. Öncelikle uzun zamandır yazı işlerinden ayrı kalmıştım. Bu aralar eğitimi çok seven bünyem için Ege Üniversitesinde İnsan Kaynakları alanında yüksek lisans biter bitmaz ICF onaylı 63 saat süren Profesyonel Koçluk Sertifika Eğitimine başladım. Vakti geldiğinde zamanında çokça benim de önyargıyla yaklaştığım koçluk mesleği, koçluğun mentorlukle farkını ve İnsan Kaynaklarında Koçluk gibi yazıları kaleme alırız.

Bugün benim söylemek istediğim şeyler başka. Başlık her ne kadar korku filmlerinden fırlamış gibi olsa da yakın gelecekte bu durumun gerçekleşeceği aşikar. Örneğin 2050 ve 2070 yıllarında yeryüzünde şuanda icra edilen mesleklerin %70’i kaybolacaktır. Örneğin şuan gündemde çok popüler olan Uber – Taksici kavgaları boşuna çünkü çok değil belki de bundan 40 yıl sonra trafikte tamamen otonom (sürücüsüz) araçlar dolaşacağı için ilk önce yok olacak mesleklerin başında şoförlük gelecektir.

Lafı uzatmadan eğer benim mesleğin yaşama ihtimali yüzde kaç diye düşünüyorsanız sizi BBC’nin internet sitesine buradan alayım. Yapay Zekanın Ele Geçireceği Meslekler

İngilizce olarak yaptığınız mesleği yazarak gelecekte yaptığınız işi yapay zekanın yapma olasılığının kaç olduğunu size söylenmektedir. Burada hemen parantez açarak şunu aktarayım. Meslekler kendi içlerinde kırılıma ayrılabilir. Örneğin ‘’Human resources administrative worker’’ yani ‘’İnsan Kaynakları ve idari İşler Çalışanı’’ kişilerin mesleği yapay zekaya kaptırma olasılığı %90 gibi bir sayıya çıkarken ‘’Human resources and industrial relations officers’’ yani ‘’İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler Uzmanı’’ kişilerin mesleğini yapay zekaya kaptırma olasılığı %24’de kalmaktadır. 


Son olarak şahsi kanaatime göre içinde her daim insan olan meslekler insanoğlu Mars’a taşındığında bile varlığını sürdürecektir. Hukukçular, psikologlar, sosyologlar, doktor, mühendis, mimar, yaşam koçları J yaşayacak mesleklerin başında gelmektedir.

Saygılarımla,
iKMania


0 comments: