20 bin TL ile Kurulabilecek İş Fikirleri



20 bin TL ile Kurulabilecek İş Fikirleri

Merhaba. Öncelikle baştan belirteyim yatırım tavsiyesi değildir. (YTD)Kariyer koçu ve insan kaynakları olarak çalışıyorum. Maalesef görüşmeye gelen her 10 adaydan 9'unun işten ayrılma nedeni firmaların ekonomik nedenlerle işten çıkarma yapması. Şuan ülkedeki şartlar öyle bir duruma geldi ki insanlar para kazanmak için iş kurmuyor, para kazanmaktan umudu kestikleri için iş kuruyorlar. Yani herhangi bir şirkette işe alınmadıkları için kendi şirketlerini kurmak istiyorlar.

Yaptığım ve elde ettiğim gözlemler neticesinde;

- Eğer bir yeteneğiniz varsa ve zanaatkârsanız hiç şüphesiz (terzi, kuaför, berber gibi) zaten o paraya yapacağınız iş dükkân açmak.

- Keza dans etmeyi seviyorsanız ve bu yönde ilerleyip sosyal Latin danslar ve düğün dansları gibi bir kurs açabilirsiniz.

- Bu para ticarete atılmak için çok cüzi bir miktar. O yüzden sıfır maliyetli ve tek gideri bir laptop ve internet gideri olan bilgisayar programcılığı veya yazılım öğrenip gerek mobil oyun gerek diğer yazılımla ilgili bir iş kurabilirsiniz. Yazılımcı, mobil oyun geliştirme hususuyla ilgili daha sonra çok detaylı bir yazı yazacağım.

- O paraya çiğköfteci veya dönerci açma fikri zaten herkesin malumu.

- Eğer bir yeteneğiniz varsa gene sıfır hammadde odaklı bilginizi satabilirsiniz. Atıyorum insan kaynakları olarak danışmanlık, eğitim firması kurabilirsiniz veya bu yönde alt-yapı ve geçmişiniz varsa KOBİ mentörlüğü yapmak için bu parayı kullanabilirsiniz. Mal ve ürün satmak yerine fikrinizi ve bilginizi satmak daha öncelikli olmalı.

- Solucan oteli yetiştirme veya kültür mantarı gibi işler realite de ne getirir bilmem o yüzden paranızı o tarz işlere yatırmayın derim.

- Dediğim gibi bu para sıfırdan ticaret için çok cüzi. Bunu en iyi değerlendirmek için al sat şuan en mantıklısı. Her Türk’ün denediği gibi alibabacom’dan ucuza getirtip instagramda satmak işlerini birde siz deneyebilirsiniz. Yalnız burada da kritik nokta ben hepsiburada. com’a rakip olacağım derseniz 3. ayda batmanıza kefilim. Onun yerine spesifik bir ürünle instagram'dan satışa yöne bilirsiniz. Örneğin saatler, parfüm gibi gibi.

- Keza kadınlara ağırlıklı olarak yoga kursu açabilirsiniz. Sevgiliniz varsa veya siz kız iseniz bu parayı yoga kursu açarak değerlendirebilirsiniz.

- Uygun fiyata franchise veren firmaları araştırabilirsiniz.

- Butik kahveci veya şirin cafe açıp daha önce bu yolu deneyerek batmış olan 1000 kişiye ek olarak 1001. kişi siz olabilirsiniz.

- Bu paranın belli kısmıyla kendinize yatırım yapıp web designer kurslarını araştırabilirsiniz. Sosyal medya yönetimi, seo yönetimi veya web designer kurslarından birini seçip o yolda önce freelance işlerde çalışıp kalan parayı reklama yatırabilirsiniz.

- Kafası ticarete basan ve tekstil işlerinden anlayan birisiyle ortak olup fason açabilirsiniz. Bakmayın piyasa çok kötü olsa da ülkeyi kurtaracak olan üretim ve tekstildir. Tekstil fason firması açarak parayı değerlendirebilirsiniz.

- Bu söyleyeceğim espri amaçlı değildir. Kendinize güveniyorsanız veya daha teknik ve kavram olarak bu paraya Prof. ekipman alıp youtube kanalı açabilirsiniz. Meselâ yeni teknoloji ürünleri, cep telefonlarını inceleyip donanimhaber.com’ da yayınlayabilirsiniz. Mesut Çevik’in dediğine göre bu yolla kanalda 2 kişi işe başlamış.

Bu ekonomik dar boğazda çözüm Kobilerin elinde yatıyor. Keşke ekonomi iyi olsa da kimse üçe beşe bakmayıp şirket açabilse, iş kurabilse ve girişimcilik yapabilse. Bu noktada devletin de biraz insaflı olması gerekiyor. Zaten zor şartlarda girişimcilik yapan adama birde devlet girişiyor ve her ay sıfır kazancınız olsa da sizden almaya devam ediyor. Yaptığınız veya yapacağınız her işte görünmez ortağın devlet olduğunu unutmayın ve karınızın %40'ını devlet için çalıştığınızı unutmayın.

Son dipnotu vereyim: Altın işletme kuralıdır.

- İş kurma masrafları sonrasında cebinizde en az 12 aylık giderlerinizi karşılayacak maddi gücünüz olsun. İşletmenizin ilk 6 ayda kara geçmemesi olası. Eğer siz ben 1. aydan para kazanmaya başlarım derseniz hiç ticarete atılmayın batarsınız. 

Saygılarımla,
iKMania


0 comments: