Son 5 yılda 1.1 milyon üniversitelinin okulu bırakması



Son 5 yılda 1.1 milyon üniversitelinin okulu bırakması

Merhaba. Geçenlerde son 5 yılda 1.1 milyon üniversitelinin okulu bıraktığı haberini okudum.

Yazıyı 2 bölüme ayıracağım.

Öncelikle ailelere şunu hatırlatayım. Ülkede sanırım şuan 216 üniversite var. Bugünün üniversite diploması 30 sene öncenin lise diplomasından farksız olduğu için artık çocukları illa ki üniversiteye zorlamayın. Çocuğunuz zanaata yatkınsa o tarzda mesleğe yönelebilir. Örneğin dansa yetkinliği varsa bırakın 4 yıl istemediği bölümde okumak yerine dans eğitmeni olsun belki kendi yerini açar. Keza tekstilden örnek vereyim. Eğer 4 yılda kendini iyice geliştirip, ingilizcenin yanina artı bir dil katmak yerine yaya yaya batak ve king oynayarak bitirecekse hiç mühendislik okumayıp ya tekstil ön lisans okuması veya tekstil meslek lisesini bitirmesi daha mantıklı. Meslek lisesi bitirip sıfırdan alaylı olarak mutlaktan pişerek geçireceği 4 yılda belki kendi fason işletmesini kurarak 4 yıllık tekstil mühendisi öğrencisini asgari ücretten 100 TL farkla yanında işe alabilir.

Bu örnek diğer tüm sektörlere uyarlanabilir. Keza ülkede ilk 10.000’deki adamın da iş garantisi kalmadı. Özellikle üniversite öğrencilerine koçluk yaptığım dönemlerde ağızlarından çıkan bir cümle çok önemli. Okul ve akademisyenler bize öyle bir gaz veriyor ki sanıyoruz 4 yıllık işletmeyi bitirdiğimiz günün ertesinde şirketlerde CEO olarak işe başlayacağız diyorlar. Gerçek iş yaşamına atılınca da 1 sene işsiz dolaştıktan sonra girecekleri şirkette onlara sunulan ücretin asgari ücretten 100 TL fazla olduğunu öğrenince 2.defa yıkılıyorlar.

Örnekler çoğaltılabilir uzatmaya gerek yok. Sözün özü üniversite okumak yerine meslek yüksek okulu okumak veya meslek lisesi okuyarak sektörde kalifiye operatör ve ara eleman olmak çok daha mantıklı. En azından liseyi bitirince işin hazır. Diğer taraftan üniversite okuyarak geçirdiğin 4 sene sonunda işin garanti değil.

Öğrencilere de şunu hatırlatayım. Her ne kadar iş ilanlarında açık açık ayrımcılık yapmak suç olsa da (Örneğin aöfliler başvuramaz) şirketler artik arka planda Sütçü İmam'da İşletme okuyanla ODTÜ İşletme okuyan birisini daha ilana başvuru aşamasında eliyorlar. Sen de Kayseri Üniversitesi Patates Yetiştirme Mühendisliği diplomasıyla üniversiteli işsizler ordusuna katılıyorsun.

Eğer bir yetkinliğin varsa bir tane laptop al yazılım, bilişim, mobil oyun geliştiriciliği, steam oyun geliştiriciliği gibi kursları araştır veya Ubisoft gibi global şirketlerin ilanlarını takip et.

Pazar araştırma şirketi Newzoo’nun yaptığı araştırma sonucunda hazırladığı 2018 Küresel Oyun Pazarı Raporu’ndaki veriler, Türkiye’deki oyun pazarının 1 milyar dolar büyüklüğe yaklaştığını gösteriyormuş.

Saygılarımla,
iKMania




0 comments: