Elendin Çık


Mülakatta Elenme Nedenleri

 

Elendin Çık 

 

Mülakat, her 2 taraf açısından basit görünen en zor süreçtir. Her canlı elbet bir gün mülakatta elenmenin tadına bakacaktir. Şuana kadar masanın hangi tarafında olursanız olun az sonra sayacağım mülakattan elenme nedenlerini belki ilk kez duymuş olabilirsiniz. 

 

Mülakattan elenme nedenleri;

 

- Seni sevmedim süt oğlan. Babani da sevmezdim zaten nedeniyle.

 

- Disc Kişilik Envanteri nedeniyle 

 

- Assessment center ve assessment sınavları nedeniyle.

 

- Case study ve grup mülakatı nedeniyle. 

 

- İngilizce mülakat nedeniyle. 

 

- Deneyim yetersizliği nedeniyle. 

 

- Özgüvensizlik nedeniyle. 

 

Yukarida saydıklarım anlaşılır nedenler. 

 

Peki ya size,

 

- Özellikle İstanbuldaki IK'larin adayın burcu nedeniyle elediğini,

 

- Bir adayi sırf motorcu diye ve motor kullanıyor diye elediklerini. 

 

- Bir Kadin IK müdürünün eski sevgilisi iş başvurusunda bulundu diye ve eski sevgilisini elediğini söylesem. 

 

İşini hakkıyla yapanlara lafım yok ama sırf adayın burcu nedeniyle mülakattan eleme noktasına işler geldiyse vah halimize. 

 

Gerçi ülke nüfusu 90 milyona yaklaştığı ve giderek kalite de Hindistana yaklaştığımız için seni sevmedim süt oğlan babanı da sevmezdim zaten gibi nedenlerle aday elenmesine şaşırmıyorum. 

 

Saygılarımla, 

iKMania 


 


0 comments:

Human Resources Business Partner: İK’nin En Karizmatik Unvanı


Human Resources Business Partner: İK’nin En Karizmatik Unvanı

 

Merhaba,

 

Benim söylemesi en ahenkli ve ağza dolu dolu gelen tabir budur; HR Business Partner. Söylerken ve unvanı duyunca Allaaahhhhh Allaaahhhhh nidaları atıyorsunuz.

 

Bende nedense bu tittle'ı duyunca sanki Darth Vader ile karşılaşmış gibi bir saygı oluşuyor.



Bu mesleğe yeni başlayacaklar için bilgi verelim, nasıl ki her sakallı dede değilse her İK’da sadece İK değildir.

 

Doktorluk gibi bununda alt dalları ve uzmanlıkları vardır. Belki hazır tekrar üretkenlik dönemime girdiğimden yakın zamanda tek tek bu kavramları ve neler yaptığını açıklarım.



Recruitment Specialist mesela İşe Alımcı farklı bir kavramdır,



Recruitment Consultant yani işe alım danışmanı bambaşka kavram ve işi yapar.

 

Recruitment Specialist bir şirkette sadece işe alımlara bakarken İK’nın çatısı altındaki başka biri sadece bordroları yapabilir.

 

Keza Recruitment Consultant’da genelde danışmanlık firmalarında çalışır ve klasik İşe Alım uzmanından bambaşka mesleği yapar. Halbuki ikisi de İnsan Kaynakları olarak geçer.



Headhunter’lar mesela bambaşka kavramdır.  Recruitment Specialist ile benzer ama farklı işleri yaparlar.

 

Bir şirketin belkemiği olan Bordro Bereli tarzı Bordro Klavyeli İK’lar mesela bambaşka meslek yapar.

 

Yakın zamanda bu Soft İK, Hard İK kavramına da değineceğim.

 

Gelelim HRBP’lere. Yani Human Resources Business Partner kavramına,


HR Business Partner Nedir Ne İş Yapar?

 

Çalışılan meslek kolu ve içinde bulunan sektörle alakalıdır. Örneğin bir fabrikada HRBP pek aranmazken perakendeci sektörü, marketçilik ya da Hugo Boss, Armani, Nike, Altınyıldız Classic gibi saha mesleklerinde HRBP’ler bel kemiğidir.



Yazı uzadı, özet geçeyim.



Aklınızda kalması gereken en yalın tanımla, HR Business Partnerler maaş, bordro, personel özlik, SGK işe giriş çıkış, aylık bildirge, işgücü çizelgesi, iş kazası bildirimi, resmi kurumlarla yazışma ve icra, bes, rapor onaylama gibi işlerle uğraşmaz.

 

Örneğin, sizin sahada 50 lokasyon/market/mağazanız ve 1000 çalışanınız var diyelim. İşte saha da sürekli sahaya çıkarak mağaza rotasyon, oryantasyon, performans, norm kadro işlemleri ve adayı HRBP bulur. Merkez İK’ya iletir. SGK işe girişini merkez İK yapar gibi düşünün. Mesela HRBP mağazaya alınacak adayı bulur, mülakatı yapar merkeze gönderir merkezdeki İK o adayın evrak, personel özlükleri ve SGK işlemleriyle uğraşır.

 

Saygılarımla,
iKMania


 

 

 

 



0 comments:

CV'ye Adres Yazmak


CV'ye Adres Yazmak

 

Merhaba,

 

İş başvuruları için hazırladığınız CV’de özellikle kadınlar tarafından kapı numarasına kadar detaylı adres bilgisi yazılmalı mıdır yazılmamalı mıdır?


Yazılmamalıdır.

 

Yazı bu kadardı, dağılabiliriz.

 

80 Milyon artı 10 milyonda kaçakları sayarsak yaklaşık 90 Milyonluk ülkede CV’nize adres bilgisini kapı numarasına kadar nokta atışlı yazmak büyük risktir.

 

Konu hakkında uzun uzun analiz yazmaya gerek yok ve konuyu son yaşanan adli vakalara da bağlamayacağım. Bundan 10 sene öncede riskti, şimdi de risk, yarın daha da riskli olacak.

 

Amerika'da CV'lere bırak detaylı adresi yazmayı, fotoğraflı CV'ler bile yazılmıyor özellikle SJW ve WOKE kültürü yüzünden yakın zamanda cinsiyeti belli eden ifade bile yazılamıyor. Sonrasında burada gelmiş kapı adresine kadar açık adrese gerek yok.

 

İl-İlçe-Mahalle yeter, fazlası risk iştahını arttırır.

Saygılarımla,
iKMania

 


0 comments:

Open The Work

 


Open The Work

Merhaba,

 

Son zamanlarda LinkedIn’de Open the Work tuşu üzerine bir tartışma dönüyor. Menemenin soğanlı mi soğansız mi olacağında bile mitoz bölünme gibi 2’ye ayrılabilen 80 milyonluk Türk halkı (Türkiyeli değil Türk) bu konuda da tabi ki ikiye ayrılmış.

 

Mesleği IK olan olmayan, gene atanamamiş Tedx konuşmacisi modunda Ceo’lar, 20 yıllık IK müdürleri, iş arayacak adayı gözünden tanıyan Headhunterlar, iş arayanlar, 2 aylık IK tecrübesi olup 10 yillikmiş gibi ahkam kesen IK’lar, bodro bereli tarzı Bordrocu IK’lar herkes yorumunu yapmış.

 

Meslekte, 7 yıl Yetenek Avcısı ve işe alimci toplamda da 12 seneden fazla hem soft hem hard IK yapmış biri olarak bende yorumumu yapayım.

 

Dipnot: Hazır yeri gelmişken bu Soft IK tanımına da bayılıyorum. Ik’nin bordro yapmayanina soft, yapanina hard deniliyor herhalde. Neyse bu konuya yakın zamanda ayrı bir başlıkta blog yazacağım.

 

Gelelim yazının odak noktasına: Open the Work etiketi iş aramada avantaj mi dezavantaj mi?

 

Evet bence de bu her ne kadar iş arayışı acil bile olsa karşı tarafta negatif bir etki yaratabilir. Bakin yaratır demiyorum yaratabilir. Nasil ki pokerde “poker face” tabiri varsa bu oyununda kuralı böyle.

 

Eğer ben oyunu kuralına göre oynamam kuralları ben koyarım derseniz tebrik ederim ama oyunu kuralına göre oynamak isterseniz karşı tarafa pazarlık kozunuz olması için bu etiketi kullanmamak daha hayırlısı olur.

 

Atalarımız ne demiş, iş işteyken bulunur.

 

Saygılarımla,

iKMania


0 comments: