Human Resources Business Partner: İK’nin En Karizmatik Unvanı


Human Resources Business Partner: İK’nin En Karizmatik Unvanı

 

Merhaba,

 

Benim söylemesi en ahenkli ve ağza dolu dolu gelen tabir budur; HR Business Partner. Söylerken ve unvanı duyunca Allaaahhhhh Allaaahhhhh nidaları atıyorsunuz.

 

Bende nedense bu tittle'ı duyunca sanki Darth Vader ile karşılaşmış gibi bir saygı oluşuyor.



Bu mesleğe yeni başlayacaklar için bilgi verelim, nasıl ki her sakallı dede değilse her İK’da sadece İK değildir.

 

Doktorluk gibi bununda alt dalları ve uzmanlıkları vardır. Belki hazır tekrar üretkenlik dönemime girdiğimden yakın zamanda tek tek bu kavramları ve neler yaptığını açıklarım.



Recruitment Specialist mesela İşe Alımcı farklı bir kavramdır,



Recruitment Consultant yani işe alım danışmanı bambaşka kavram ve işi yapar.

 

Recruitment Specialist bir şirkette sadece işe alımlara bakarken İK’nın çatısı altındaki başka biri sadece bordroları yapabilir.

 

Keza Recruitment Consultant’da genelde danışmanlık firmalarında çalışır ve klasik İşe Alım uzmanından bambaşka mesleği yapar. Halbuki ikisi de İnsan Kaynakları olarak geçer.



Headhunter’lar mesela bambaşka kavramdır.  Recruitment Specialist ile benzer ama farklı işleri yaparlar.

 

Bir şirketin belkemiği olan Bordro Bereli tarzı Bordro Klavyeli İK’lar mesela bambaşka meslek yapar.

 

Yakın zamanda bu Soft İK, Hard İK kavramına da değineceğim.

 

Gelelim HRBP’lere. Yani Human Resources Business Partner kavramına,


HR Business Partner Nedir Ne İş Yapar?

 

Çalışılan meslek kolu ve içinde bulunan sektörle alakalıdır. Örneğin bir fabrikada HRBP pek aranmazken perakendeci sektörü, marketçilik ya da Hugo Boss, Armani, Nike, Altınyıldız Classic gibi saha mesleklerinde HRBP’ler bel kemiğidir.



Yazı uzadı, özet geçeyim.



Aklınızda kalması gereken en yalın tanımla, HR Business Partnerler maaş, bordro, personel özlik, SGK işe giriş çıkış, aylık bildirge, işgücü çizelgesi, iş kazası bildirimi, resmi kurumlarla yazışma ve icra, bes, rapor onaylama gibi işlerle uğraşmaz.

 

Örneğin, sizin sahada 50 lokasyon/market/mağazanız ve 1000 çalışanınız var diyelim. İşte saha da sürekli sahaya çıkarak mağaza rotasyon, oryantasyon, performans, norm kadro işlemleri ve adayı HRBP bulur. Merkez İK’ya iletir. SGK işe girişini merkez İK yapar gibi düşünün. Mesela HRBP mağazaya alınacak adayı bulur, mülakatı yapar merkeze gönderir merkezdeki İK o adayın evrak, personel özlükleri ve SGK işlemleriyle uğraşır.

 

Saygılarımla,
iKMania


 

 

 

 



0 comments: