Mülakatların Dili: Stres Mülakatları


Mülakatların Dili: Stres Mülakatları

Merhaba. Stres mülakatı; mülakat teknikleri içinde her iki tarafı oldukça geren belkide tek mülakat tekniğidir bu. Google'a ''stres mülakatı nasıl yapılır'' diye aratacak derecede kırmızı çizgiler içeren ve konunun uzmanları tarafından yapılması elzem bir mülakattır. Peki bu mülakat hangi meslekler için uygulanır? Polisler, özel güvenlik görevlileri, kredi kartı veya sigorta gibi aktif sıcak satış içeren mesleklere, çağrı merkezi çalışanlarına yapılır genelde. Yapılış amacı, yoğun stres içeren mesleklerde ani tepkilere karşı adayların nasıl davrandığını ve davranacağını öngörmek için yapılır.

Peki stres mülakatına tutulduğunuzu nasıl anlarsınız?

- Görüşmeye size söylenen saatten çok sonra alındıysanız,

- Mülakatı yapan İK sizinle ilgilenmeyip telefon veya başka bir şeyle uğraşıyorsa,

- Mülakat odasında sizin için bir sandalye yoksa,

- Mülakat esnasında yapılması imkansız bir görev verildiyse (örneğin ayakkabınızı çıkarmak gibi),

- Size ardı ardına sorular soruluyor ve cevaplamak için yeterli düşünme süresi tanınmıyorsa ve cevaplarınız yarıda kesilip farklı sorular soruluyorsa, panik yapmayın ve bilin ki stres mülakatındasınız. Tebrikler!



Stres Mülakat Soruları Nelerdir?

- Sizi neden işe alalım? Sizin CV'nizdeki özelliklerden daha fazlasını taşıyan bir çok aday bulunmakta.

- Başka bir firma için daha uygun olduğunuzu düşünmüyor musunuz?

- Bu işi istediğinize gerçekten emin misiniz?

- Şu elimdeki kalemi görüyor musun, bana bunu satmanı istiyorum!

- Neden bu kadar uzun süre iş aradınız?

- Bu özgeçmişle nasıl sizi alabileceğimizi düşünebiliyorsunuz?

- Bu görüşmenin negatif veya pozitif olup olmadığını belirtebilir misiniz?

- Sence sen kendini uzman mı yoksa memur olarak mı görüyorsun?

- Bir Office programı olmak isteseydin hangisi olurdun? Excel mi word mü?

- Eğer bu mülakatı şuan siz yapıyor olsaydınız ne sorardınız?

- Arkandaki duvar hangi renk?

 -Bekleme odasında duvarda hangi tablo ve resim asılıydı?



Stres mülakatıyla nasıl Başa Çıkılır?

Öncelikle yaratılan yapay stres ortamının tamamen mülakat tekniği olduğunu unutmayın. Stres mülakatında olduğunuzu anladığınız an heyecanınızı yansıtmamaya çalışın. Geriliminizi minimum seviyede tutun ve stres mülakatının gazına gelip karşı tarafa sert, agresif cevaplar vermeyin. Zaten bu mülakatın yapılış amacı sizin stres altında göstereceğiniz tepkiyi ölçmektir.

Son Olarak İK'cılara Bir Not:

Mülakat tecrübeleri fazla olan adaylar olduğu gibi ilk iş görüşmesine geldiğinde stres mülakatıyla karşı karşıya kalan adaylar da olabilir ve bu yeni genç adaylar sizin yaptığınız stres mülakatını yanlış anlayıp olayı kişiselleştirebilirler. Eğer adaya yapılan mülakat türüyle ilgili bilgi verilmemişse aday yaşadığı bu deneyimi sosyal medyada ve arkadaş çevresine yanlış aksettirip şirketinizin kurumsal imajını yaralayabilir. Bu duruma düşmemek ve yanlış anlama yaşamamak için prof. dizayn edilmiş stres mülakatı sonunda adaya kesinlikle feedback vermek çok önemli. Şu sorudan itibaren stres mülakatına tabi tutuldunuz bunun amacı yoğun stresle nasıl başa çıktığınızı görmek içindi gibi.

Saygılarımla,
iKMania

3 yorum:

  1. Merhaba,
    Bu stres mülakatları ciddi bir konu. ve eğer yazınızda sakın ola ki İK'cılar siz siz olun stres mülakatı yapayım demeyin diye de eklerseniz memnun olurum. Stres mülakatını ASLA BİR İK'cı değil BİR PSİKOLOG yapmalı.

    YanıtlaSil
  2. Katılıyorum. Dur şu adayı 2 saat bekleteyimde stresini ölçeyim diye bir şey olamaz. Bu mülakat türü çok ciddiye alınması gereken bir şeydir.

    YanıtlaSil
  3. Adayın mülakata geç alınmasını stres mülakatı adı altında nasıl profesyonelce karşılıyorsunuz, bunu nasıl stres mülakatı olarak düşünebiliyorsunuz anlamadım. Eğer bir adayı görüşmeye çağırıyor ve onu bekletiyorsanız "sen bize muhtaçsın istediğimizi yaparız sana" demeye getirilir ve adayın şirket hakkındaki imajı bozulmuş olur (güven kurmak 5 yıl yıkmak 1 günde gerçekleşebiliyor). Ayrıca adayın aynı gün ikinci bir görüşmesi olabileceğini neden düşünmezler bu İK cıklar? Sevsinler stresini :)))

    YanıtlaSil