İnsan Kaynakları Etik Kodları


İnsan Kaynakları Etik Kodları

Merhaba. İnsan Kaynakları günümüzde çok bıçak sırtı bir mesleği oluşturmaktadır. Toplumdaki genel kanının aksine İK’nın tek işi mülakat olmayıp buzdağının görünmeyen kısmında daha nice işlemleri vardır. Başta İşe Alım olmak üzere meslekte belirli bir standart oluşturmak ve İnsan Kaynakları Etik Kodları için bir kaç adım atılmıştır.

Daha öncesinde Evrim Funda İnkaya Horoz’un öncülüğünde
Görüşme Sonrası Adaylara Geri Bildirim Manifestosu’su yayınlanmıştı. Daha çok işe alımlarda ve toplumda negatif algı yaratan şu meşhur ‘’biz sizi olumlu da olsa olumsuz da olsa ararız’’ hezeyanının önüne geçmek için bir manifesto yayınlandı ve İK’da etik kodun bir ayağı oluşturuldu.

Yakın bir zamanda da Sinem Işık tarafından ki kendisini yakın bir tarihte İK Bloggerları arasına katacağımıza inanıyorum İnsan Kaynakları Çalışan Yemini şeklinde bir bildiri yayınladı. Bu yemini ileride daha da geliştirerek ve işin içine Görüşme Sonrası Adaylara Geri Bildirim Manifestosunu da katarak yavaş yavaş meslek etik kodlarını oluşturabiliriz. Peki İnsan Kaynakları Çalışan Yemini nasıldır?

İnsan Kaynakları Çalışan Yemini

·       İş arayan ve çalışanlara ilk görüşmeden iş sözleşmesi fesih olana kadar; ön yargısız, şeffaf ve adil davranacağıma,

·       İş arayan adaylar ile tüm süreç boyunca empati kurarak eşit ve saygılı olacağıma,

·       İşveren/yönetici ve çalışan arasında tarafsız bakış açısına sahip, yapıcı ve uzlaşmacı olacağıma, her iki tarafında haklarını korumak için elimden geleni yapacağıma,

·       Çalışanların gelişimine katkıda bulunarak, gelecekleri konusunda ilgili ve destekçi olacağıma,

·       Her zaman ulaşılabilir, iletişime açık ve insan odaklı olacağıma,

İnsanlığım adına ant içerim diyorsan; yeminli insan kaynakları çalışanlar listesinde adın olsun istiyorsan bana ulaş.

Sevgiler, saygılar

Son tahlilde özellikle toplumda İK’ların negatif bakış açısını değiştirmek için her İK çalışanının bu yemini etmesi ve bu yeminin mesleki etik kodu haline gelerek herkesin uygulaması gerekmektedir. Son olarak sizde bu etik kodlara uyacağınızı deklare ediyorsanız mail adresinden iletişim sağlayabilirsiniz.

Saygılarımla,
iKMania

0 comments: