9-6’lık Mesai Saatinin Ortaya Çıkışı


9-6’lık Mesai Saatinin Ortaya Çıkışı

Merhaba. Günümüzdeki 9-6'lik mesai saati uygulaması nasıl başladı merak ediyor musunuz? Merak ediyorsanız eğer anlatayım.

Bilindiği gibi pek çok beyaz yaka için rutin mesai saatleri uygulaması günde 8 saat haftada 5 gündür. Bunun haftalık toplamı da 45 saat etmektedir. İş Kanununda da haftalık çalışma saati maksimum 45 saat olup bunun üstündeki mesailer fazla mesaiye girmektedir. Peki sabah 7’de kalkıp 8’de başlayan mesaiyi ilk kim buldu, kabul etti ve uygulamaya koydu bunu açıklayalım. Hemen şunu da belirteyim. Her ne kadar haftalık 45 saatlik mesai fazla gibi gözükse de sanayi devriminden önce durumlar çok daha vahimdi.

Evet hikayemiz sanayi devrimine kadar gerilemektedir. Sanayi devrimi sonrası fabrikalaşma ve makinalaşmayla beraber işverenler işçileri 13-14 saat çalıştırıyorlardı. Daha sonrasında Ford Motor Company kurucusu Henry Ford'un aklına dahiyane fikir geldi. İşçileri robot gibi günde 13 saat çalıştırmaktan ziyade mesai saatini kendi fabrikasında günlük 8 saate çekti. (Artı maaşları 2 katına çıkardı) Bunun nedeni olarak da günde insancıl saatlerde çalışan işçiler sosyal hayatına daha fazla vakit ayıracaktı, ailesiyle daha fazla sosyalleşen işçiler daha fazla alışveriş yapacaklardı ve boş zamanlarında aileleriyle gezmek için otomobil alacaklardı. Yani bir nevi Henry Ford mesai saatini günde 8 haftada 5 güne çekerek ve işçilerine 2 katı fazla maaş vererek kendi ürettiği arabalarını kendi işçilerine sattı ve plan işe yaradı. Hatta o dönemde yani 1918'li yıllarda ABD'deki otomobillerin yarısı Ford Modell T'den oluşuyordu. Daha sonrasında bu planın tuttuğunu gören diğer işletmelerde uygulama başladı ve günümüze kadar 8-6 mesai uygulaması yerleşti.

Bugün hala daha günde 13-14 saat çalışmıyorsak bunun büyük kısmını Henry Ford 'a borçluyuz.

Saygılarımla,
iKMania

0 comments: