Mülakat Taktikleri
Ve işte o gün geldi. Hergün sayfayı yenilemekten f5 tuşunu erittiğiniz, acaba ararlar mı diye telefonunun yolunu gözlediğiniz o sıkıntılı süreler bitti ve sonunda mülakat daveti aldınız. Mülakata giderken ne giyilir hezeyanını da atlatıp o büyük günün gelmesini bekliyorsunuz. Peki mülakata ön hazırlık nasıl olmalı? İşte bu yazımızda mülakata mantalite olarak nasıl hazırlanabilirsiniz onu belirtelim.
Düşünsel taslak nasıl oluşturulur?
*Geçmiş deneyimleriniz üzerinde odaklanın, özellikle son işinizdeki görev tanımını çalışın.
*Ödev, proje ve stajlarınız, üstlendiğiniz görev ne idi / nasıl gelişti?
*Zamana, baskıya ve beklenmedik durumlara karşı hangi yöntemleri kullandınız?
*Yapmış olduğunuz çalışmaları gözden geçirirken hazırlanma aşamasında karşılaştığınız zorlukları nasıl başarıyla tamamladığınızı düşünün.
*Herkes en güçlü özelliklerini bilir ama en zayıf 3 yönünüz sorusuna iyi çalışın. Ben Superman’im kendimde geliştirmeye değer bulduğum zayıf yönüm bulunmuyor sorusu sizi mülakatta elemeye yeterli bir sebep olabilir.
Durum eylem sonuç üzerine odaklanma
Mülakatta yanıtlarınızı somut durum, eylem, sonuç planında vermeye hazırlanın.
Benim en yararlı bulduğum (ve uyguladığım) ve klasik mülakatların aksine son derece gerçekçi sonuçlar verdiğime inandığım ‘’davranışsal değerlendirme’’ veya ‘’yetkinlik bazlı mülakat’’ tekniklerinin en doğru cevapları bu şablon üzerine oturtun.
Durum: Yaşamış olduğunuz bir durumu veya başarmanız gereken bir görevi anlatın. Olay hakkında uygun ve yeterli bilgi verin.
Eylem: bu durumda eylem planınızı anlatın.
Neyi, neden yaptınız?
Sonuç: Ne sonuç elde ettiniz ? belirtin,
Neler başardınız ? açıklayın,
Neler öğrendiniz ? irdeleyin.
Örneğin; “çok büyük bir alımdan sorumlusunuz, aniden müşteri ya da fabrika alımdan vazgeçiyor - ne yaparsınız?’’ gibi.
Mülakat provaları nasıl olur?
*Bir aile ferdi, arkadaşınız veya ayna önünde tek başınıza prova yapın, kendi sesinizi dinleyin.
*Mülakatta gelebilecek en zor soruyu düşünün: bu soruya verebileceğiniz yanıtlar üzerinde, mimiklerinizi de izleyerek alıştırma yapın.
*Kendinize sorular sorup yanıtlar vererek, tiyatro oyunu düzenini zihninizde yaratın! iç diyaloglarınızı duyun.
Deneyebileceğiniz teknikler
1.İmgeleme tekniği
Zihninizde olayların nasıl gelişmesi gerektiğine dair bir imge oluşturun ve buna inanın. unutmayın, gerçekleşmesini çok istediğiniz düşler çaba + biraz şansla gerçeklere dönüşebilir. Size enerji ve pozitif düşünceyle arka çıkacak bir yakınınız olsun. Bu yapıcı ve destekleyici kişinin siz mülakata girmeden önce konuştuğunuz son kişi olmasını sağlayın.
2.Canlandırma tekniği
Mülakatı gözünüzün önünde canlandırarak bir deneyim yaşayabilirsiniz. belli durumlarda nasıl tepki göstereceğinizin düşünsel provasını yapın. Beden dilinizi gözünüzün önüne getirin. Kendinizi, kendine güvenen, heyecanını kontrol eden bir aday olarak görüntüleyin.
Her şeyin hayırlısını dileyin,
Başarılar
0 comments: