Performans Izgarası



Performans Izgarası

Merhaba. Performans ızgarası işletmelerde PYS’nin temelini oluşturmaktadır. İşletmenizde ister klasik tarzda bir sistem olsun isterse modern tarzda bir sistem olsun tüm o performans değerlendirmenin çıktısı ‘’performans ızgarasına’’ dayanmaktadır.

Peki performans ızgarası ne demektir ve ne işe yarar? Sağlam temellere dayanan bir performans yönetim sistemi kurmuşsanız eğer işletmenizde performans açısından anlık fotoğraf çekmeye yarayan bir sistemdir. İşletmede A Players denilen Süper performans grubunun dağılımını, beklentilerin altında kalanların yüzdelik dilimini ve tüm bu bileşenler ışığında tüm performans gruplarında alınacak aksiyon ve izlenecek stratejileri belirlemenize yarar.

Rakamlar ve yüzdeler değişmekle beraber genel olarak tüm işletmelerde A Players denilen üst düzey performanslı çalışan sayısı %3-5’lik grubu kapsar. Süper performans grubu çalışanlarının yetenek özellikleri bakımından rol modellerdir ve yaratıcılığın kaynağıdırlar. Potansiyeli çok yüksek olan bu grup aynı zamanda en riskli grubu da oluşturmaktadır. Bir kriz anında gemiyi ilk terk edecekler listesinde en tepede olan bu grup için rakip şirketler veya headhunter’lar headhuntig yoluyla çalışanları transfer edebilirler. Aynı zamanda bu çalışanlar için ücretlendirme ve yan haklar iyi yönetilmiyorsa bir kriz anına gerek kalmadan bile şirketten ayrılma potansiyelleri vardır.

Kilit performans grubu ve uyumlu performans grubu işletmede en istenen gruplardır. Genel olarak işletmelerde rakamlar değişmekle beraber %70-80’lik grubu oluştururlar. Bilinen mantığın aksine performans puanı 5 üzerinden 5 olanlardan ziyade 5 üzerinden 3 ve 4 puan alan çalışanlar sevilir. Bunun nedeni 5/5 alan veya 5/1 alanların yönetilmesi zordur. Uyumlu ve kilit performans grubu çalışanları içinde izlenecek en iyi strateji yedeklerini yetiştirerek yedekleme planı yapmak ve motivasyon yönetimiyle motivasyonlarını sağlamaktır.

Son olarak da %5’lik dilimi oluşturan uyumsuzlar grubu vardır. Yetenek skalasının altında ve potansiyeli düşük çalışanlar için alınacak 2 aksiyon türü vardır. Performansı kötü olan çalışanlar için mevcut 4857 Sayılı İş Kanununun’da belirttiği üzere hemen işten çıkarmak yerine öncelikle eğitimler verilmeli. Belli bir sürede gelişimi izlendikten sonra eğer iyileşme yoksa farklı bir departmanda değerlendirilmeli. Son aşamada da gelişme belirtisi yoksa ve uyumlu grubuna çıkamamışlarla ek sıkışarak yollar ayrılmalıdır.

Genel olarak performans ızgarası bu işe yaramaktadır. Sizde işletmenizde buna benzer bir sistemle performansta anlık fotoğraf çekebilirsiniz.




Saygılarımla,
iKMania

0 comments: