Smart Casual Giyim Tarzı

Yeni Giyim İş Tarzı – Smart Casual
Smart Casual'a giriş 101 dersi!

Merhaba. Bugünkü konumuz mülakatlarda ne giyilir konusunda değindiğimiz ‘’smart casual’’ tarzının spin off yazısı olacaktır. Peki smart casual nedir? Eski ‘’Business formal’’ kıyafetlerin rahatlatılmış halidir.


Eğer smart casual bir din olsaydı peygamberi chino pantolon olurdu!


Smart casual giyim tarzını tanımlayacak olursak eğer en basit ifadeyle kot üstüne blazer ceketten hallicedir diyebiliriz. Tabi tanımı bununla sınırlı tutmayacağız ve nasıl ki avatar ağacının dalları uzanıyorsa bizde smart casual tarzında erkeklere güzel tüyolar vererek konuyu dallandırıp budaklandıracağız.

Çıkış tarihi silikon vadisinde özellikle IT çalışanlarının klasik takım elbiseden sıkılmaları sonucu kendi tarzlarını yaratarak 
yarı klasik yarı spor kıyafetleri harmanlamarı sonucu oluşmuştur.

Smart casual tarzı hem iş yaşamında hem mülakatlara giderken tam bir hayat kurtaran cinstendir. Özellikle iş yerlerinde takım elbise giymeyi gerektirmeyen ama kot ve t-shirt laubaliliğinden de uzak durulması gerektiğinde bu tarz hayat kurtaran cinsten olur ve çok işe yarar. Bir İK çalışanı olarak iş yerlerinde üniforma gerektiren mavi yakalılar dışında özellikle yaz ayları için bu giyim tarzını standart koşarım. 

Smart casual tarzına bir kere girdiğinizde kendinizi şekerci dükkanına girmiş çocuklar gibi şen hissedebilirsiniz. Kumaş pantolonun o sıkıcı ve estetikten uzak çuval görüntüsünden, slim-fit ve dar paça ayaklara tam oturan pantolona, İbrahim Tatlıses'in ''ayağında kundura'' şarkısına nazire yaparcasına tok tok sesli kundura ayakkabı arabeskliğinden hem sportif, hem rahat, hem de şık modern ayakkabılara kadar. Bu yazıda smart casual gömleklerden çoraplara kadar tüm detayları analiz edeceğiz.

2 resim arasındaki 7 farkı bulunuz!


Genel olarak smart casual 101 giriş dersini aldıktan sonra artık bu türün ne olup olmadığını sanırım öğrendik. Çeşitli sitelerde bu tarzın tarihi ve nasıl ortaya çıktığıyla ilgili bilgileri bulabilirsiniz ki biz ona değinmeyeceğiz.

Öncelikle ayakkabılardan başlayalım.

Smart Casual Ayakkabı




Allah'tan moda denilen bir kavram var da İbrahim Tatlıses'in ''ayağında kundura'' şarkısına nazire yaparcasına tok tok sesli arabesk kundura ayakkabıları giyme zorunluluğu 1970'lerde kaldı.


Peki ya hangi ayakkabı? Genel olarak siyah hayat kurtarıcı olduğu için dolabınızda bir tane siyah ve bir tane kahverengi ve tercihe göre lacivert ayakkabı olsun derim. Üst tarafta giydiğiniz her smart casual giysiyi siyah ayakkabıyla kombinleyebilirsiniz ve yeri geldiğinde kahverengi chino pantolonları kahverengi ayakkabıyla tamamlarsınız.

İdeal bir bağcıklı kahverengi: 


İdeal bir bağcıksız siyah: 

İdeal bir bağcıksız kahverengi: 


Smart Casual Pantolonlar

Her derde deva chino pantolonlar der ve ortaya şu resmi bırakırım. 



Chino ve gabardin tarzı pantolonların nimetleri baya fazladır. Bu tarz chino kumaş yanında canvas ve gabardin kumaşlı pantolonlarda smart casual kadrosunda kendine ilk 11'de yer buluyor.

Dolabınızda bir tane full siyah chino olmalı: 


Dolabınızda bir tane füme renk  chino olmalı: 



Dolabınızda bir tane lacivert renk  chino olmalı: 



Dolabınızda bir tane tercihe göre koyu kahverengi chino olmalı: 



Birbirinden şık ve slim fit envai çeşit gömleklerle siyah, kahverengi, füme, gri ve lacivert chino pantolonlarla zilyon tane kombin yapabilirsiniz. Özellikle Defacto'nun sitesinde smart casual diye ayrı bir bölüm ayrılmıştır. Oradan daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Bu Türk erkeklerine sunulmuş öyle güzel bir nimettir ki üstüne uygun bir tişört giyerek gece kulübüne, gömlekle giyilirse normal iş hayatında, gömlek üstüne uygun bir kravatla iş görüşmesine bile gidilebilir.

Gene google’dan milyon tane chino kombinlerini görsel bulabilirsiniz. Benim tavsiyem gömlek üstüne yelek ve blazer ceketle de  gayet şık bir hava yakalayarak neredeyse business informal bir havaya kavuşmuş oluyorsunuz.

Örnek smart casual kombinleri




Smart Casual Ceketler

Blazer ceketler iş görür. Her zaman derim her erkeğin dolabında en kalitelisinden birer siyah, birer lacivert ve kurşun gibi delici kurşuni gri ceket olması gerekir. 

Burada erkeklere bir uyarı yapmak istiyorum. Bazı şeylerde bütçeden kısılmaz. Aldığınız bir ceketi rahat 5-10 sene giyebildiğiniz için kaliteli olmasına dikkat edin derim. Ben her ne kadar dirsekleri yamalı blazer sevmesem de maalesef çoğu blazer türde artık bunlar var.

Son notlar: 

Uyarı-1: %80 polyesterli ucuz ceketlerden özellikle kaçının.
Uyarı-2: Ceket boyunuz fermuarınızı geçmesin. Çünkü bu Türkiye 2. bir Süheyl Uygur kaldıramaz.


Uyarı-3: Ceketlerde siyah, gri, lacivert dışında ekstra olarak kırmızı, bordro ve hardal renkleri alabilirsiniz ama cekette bu renkler dışındakilerden uzak durun.

 
























Genel olarak smart casual tarzı böyledir. Özellikle yaz aylarında sıcak günlerde iş görüşmelerine giderken, idari kadro olarak çalışarak kot-tişört giymenin abes kaldığı pozisyon ve şirketlerde bu tarzı deneyebilirsiniz.

Saygılarımla,
iKMania

0 comments: