İnsan Kaynaklarında Sertifikasyon



İnsan Kaynaklarında Sertifikasyon


Merhaba. Son zamanlarda giderek popülaritesi artan mesleklerin başında hiç kuşkusuz İnsan Kaynakları mesleği gelmektedir. Bir mühendislik, bir doktorluk veya bir hukuk gibi spesifik bir meslek olmayıp okunulan bölümden mezun olunca direkt başlanan bir meslek değildir. Yani söz gelimi tekstil mühendisliği bölümünü okuyan birisi haliyle mezun olunca tekstil mühendisi olarak çalışır keza hukuk fakültesi okuyan birisi hukuku bitirince veteriner olmaz, hukukçu olur. Hal böyleyken her ne kadar günümüzde bu durum değişse de şuan İK’ya en çok yaklaşan lisans bölümü ÇEKO gözükmektedir. Çeko yanında İşletme, İktisat, Endüstri Mühendisliği, Sosyoloji ve İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümünü bitiren birisi İK olmaya bir adım yaklaşmış demektir. Peki o mesleğe özgü bir fakültesi olmayan ve az önce saydığım 6 bölüm dışında okuyanlar nasıl İK olabilirler?

Gerek linkedin üzerinden gerekse sosyal çevremde birebir arkadaşların neredeyse her gün İK olmak istiyorum ne yapmalıyım veya ben nasıl İK olurum şeklinde sorular sormaktadır. Öncelikle onlara sorduğum ilk soru olan ‘’bu mesleği sırf popüler olduğu için mi yoksa hakkıyla vererek mi yapmak istiyorsun?’’ sorusuna samimiyetle 2. Cevabı veren arkadaşlara yönlendirme yapıyorum. Çünkü İnsan Kaynakları Uzmanı olmak ciddi bir iştir ve 2 tane SGK girişi yapan veya özlük dosyasına bir rapor koydu diye kendini İK ilan eden nice muhasebeci ve ön muhasebeciler vardır. Hal böyleyken İK olmak için adaylardan ciddi sertifikasyon çalışmaları, çeşitli yetkinlik ve yetkinlikler beklenir hale gelmiştir.

İnsan Kaynakları dünyasında ABD atar damar olduğu için atar damarda yaşanan gelişmelerin bize yansıması çok yavaş olmaktadır. Peki son zamanlarda atar damarda hangi gelişmeler yaşanmıştır?
İnsan Kaynakları Uzmanı Olmak İçin İstenen Yetkinlikler
 yazısında da belirttiğim üzere küresel çapta İnsan Kaynakları mesleğine girmek için sertifikasyon çalışmaları başlamış bulunmaktadır. Bu sertifikasyon çalışmaları bizde ki gibi 1 aylık bir İK kursuna giderek eline İK Uzmanı sertifikası almaktan ziyade tıpkı muhasebecilerin meslekte yükselmek ve Mali Müşavir olmak için almak zorunda kaldığı sertifika ve sınavlar veya bir tıp doktorunun uzman olmadan önce geçmesi gereken bazı süreçlere benzer süreçlerin işlemesi gerekir. Bu uygulama Türkiye’ye ne zaman gelir bilinmez ama yurtdışı kökenli olarak uygulanmaya başlanan bu sistemin bize de en kısa sürede gelmesi elzemdir. Çünkü hiçbir şey olamadım bari İK olayım diyen tiplerin önünü kesmek için ve ‘’aman ne güzel iki mülakata girsem yeter’’ diyen yeni mezunların İK olma heveslerinde ne kadar istekli ve ciddi olduklarını tartmak için en iyi yöntem bu mesleğe olan aşklarını göstermek için ilerlemek zorunda oldukları sertifikasyon programlarıdır.

İnanın bana mavi yaka bir pozisyon için günde 10 başvuru zar zor geliyorsa açılan herhangi bir İK ilanına alakalı alakasız olmak üzere günde abartsız 20’den fazla başvuru gelmektedir. Peki en basit İK Asistanlığı başvurusuna gelen 2000 aday arasında geçerken uğradım diyenlerle bu mesleği bileğinin hakkıyla yapmak isteyenleri nasıl ayıracaksınız?

Son olarak bir parantezde İnsan Kaynakları ve Yüksek Lisans ilişkisine açmak istiyorum. Daha sonrasında bu konu hakkında daha detaylı bir yazı yazacağım ama İK olmak için aranan kriterlerin başında çok yakında yüksek lisans şartı gelecek gibi. İstekliyle isteksizi ayırmada en önemli süzgeçlerin başında gelecek olan bu uygulama günümüzde bazı holdinglerde ve ABD’deki ilanlarda uygulanmaya başladı bile.

Saygılarımla,
iKMania



0 comments: