Youtuber’lık Bir Meslek Midir?



Youtuber’lık Bir Meslek Midir?

Merhaba. Youtuber’lık ve streaming gamerlık sizce meslek midir? Bu sorunun cevabına geçmeden önce öncelikle TDK’ya baktığımızda ‘’ bir kimsenin kendine temel çalışma alanı edindiği, geçimini sağlamak için yaptığı sürekli iş.’’ Olarak mesleği tanımladığını görmekteyiz. Buradan çıkan sonuçla yapılan bir işin meslek olması için kapalı bir ofiste 8-6 çalışılması zorunludur diye bir yargıya varamıyoruz.

Yeni neslin tv alışkanlığı artık çok değişti. Artık 15 - 32 yaş arası hiç kimse Tv-8 de Acun izleyerek vaktini öldürmüyor. Bunu neden söylüyorum. Çünkü değişen iş yaşamı koşullarında henüz kabul edilmese de artık youtuber’lık (streamer, twitch yayıncısı, gamer) diye meslek kavramları bulunmaktadır. Ve günümüzde yaşı 30 altı olan bir çok kişi akşam eve geldiğinde TV izlemek yerine youtube veya twitch izlemektedir.

30 yıl sonra insanların %70'i şu anda olmayan mesleklerde çalışacak. İK olarak da geleceği iyi okumamız lazım. Bundan 10 yıl önce de ne youtuber ne twitcherlar ne de twitter fenomenleri vardı. Şimdi ise online gaming, e-spor, youtuber’lık ve streamer meslekleri var.

Yaşi 40'in üzerinde olanların ve yazıda geçen teknik kelimeleri anlamayanların anlayacağı dilden söylemem gerekirse artık elin oğlu 8-6 SGK'li işte çalışmak yerine Youtube veya twitch'de oyun oynayarak para kazanıyor, geçimini sağlıyor ve mesleği bu.

Örneğin ‘’Jahrein’’ nickli twitch üzerinde yayın yapan gamer bir yayıncıya yayınında 15.ooo TL bağış yapılmış. Twitch’de dünya çapında streamer dediğimiz yayıncı kişilerin canlı yayında PC oyunları oynadığı ve o yayını izleyen kişilerin bağış atma usulüyle maddi destek yaptığı yayın kanalına verilen isimdir.

Youtube’da da benzer şekilde oyun, komik video, vlog, makyaj vb. aklınıza gelebilecek çok çeşitli tematik konularda içerik üreten ve üretilen bu içeriklerin izlenme katsayısı oranıyla paralel olarak sponsorlarla anlaşma sağlayan ve tanınır olup ürettiği içerikler (videolar) belli bir izlenme sayısını geçtikten sonra anlaşma yaptıkları sponsorların reklamlarını kendi videolarına ürün yerleştirme olarak reklam yapan ve bunu sürekli maddi kazanca döken kimselere denilmektedir.

Her işin kaymağını %5'lik dilim yer geri kalan %95'lik kesimde o %5'lik dilime gıpta ederek geçirir. Aynı şey bitcoin için geçerli. O işin kaymağını ilk çıktığı zamanlarda alanlar yedi ve atı alan Üsküdar’ı çoktan geçti.

Dediğim gibi bugün her yeni günde 100 kişi ben youtuber olarak bu işe gireceğim dediğinde içlerinden 1 kişi yırtar gider. Mesela ‘’Pintipanda’’ nickli oyun oynayarak para kazanan başka bir arkadaşında aylık geliri 20.ooo TL yı geçiyor.

Meselâ en son youtuber Ruhi Çenet adlı bir kişi gelirini açıkladı. 2012 den beri son 6 yılda sponsorluk gelirleri hariç 500.000 TL ye yakın para kazanmış.

Konu hakkında yazılanlar için ilgi duyan 40 yaş üstü kişilere google'da Enes Batur, Ruhi Çenet, nasıl youtuber olunur ve twitch nedir key wordlerle araştırma yapabilirler.

Mesela İŞKUR bile artık nasıl youtuber olunur İŞKUR kursu açmakta gerisini siz düşünün.

Yazının sonunda özellikle instagram'da ''fenomen'' dediğimiz kişilere de değineyim. 2. derece kaynaktan aldığım bilgiye göre bu fenomenlerin yaptıkları sözleşmede fenomen'e attırılacak bir story'nin bedeli 25.ooo - 45.ooo TL arasında değişmektedir. 

Saygılarımla,
iKMania



0 comments: