İnsan Kaynakları Kütüphanesi


İnsan Kaynakları Kütüphanesi

Merhaba,

Bir işte iyi olmak için çok okumak gerektiği aşikar. Her ne kadar günümüz teknoloji çağı olsa da ve Google sayesinde kitaplar yerini e-booklara bıraktıysa da yaptığınız işte en iyisi olmak için hala daha kitaplar en güzel yol gösterici kılavuzlardır.

Eğer ki yaptığınız veya yapacağınız işte en iyisi olmak istiyorsanız yolunuz çok okumaktan geçiyor. Bende ‘’İnsan Kaynakları’’ ve kariyerime yeni bir pencere açtığım ‘’Koçluk Kütüphanemi’’ paylaşıyorum.Özellikle İK kitaplarının yer aldığı kütüphanemde kitaplarıyla bana ışık tutan ve Performans üzerine yazdığım tezimde eserlerinden çokça yararlandığım Yüksek Lisans hocam Tamer Keçecioğlu hocama çok teşekkürler.

Not: Çok yakın bir zamanda ''İnsan Kaynakları'' unvanının yanında kartvizitime ''Profesyonel Koçluk'' unvanını da ekleyeceğim. Bu açıdan İK Kütüphanesinin yanında başka bir yazıda koçlukla ilgili kitapları da ekleyeceğim.
İK'ya yeni başlayanlar için özellikle bordro nasıl yapılır, ihbar kıdem nasıl hesaplanır konularında aydınlatıcı bilgisi vardır. Kitabın kalınlığı biraz fazla ve maliyeti yüksektir. 

Künye: Prof. Dr. Nuray Gökçek Karaca - Bordro Uygulama Rehberi
Günümüzde kurum karnesi olarak geçen Balanced Scorecard'ın da yaratıcıları Robert Kaplan ve David Norton'dur.
Stratejik İK'da ilerlemek isteyenler bu kitapla birlikte muhakkak bu ikilinin orijinal Balanced Scorecard kitabını da muhakkak almalılar. 

Künye: Robert S. Kaplan - David P. Norton - Strateji Haritaları
Yıl: 1994
Sıfırdan İK kurmak isteyenler için güzel bir kaynak. Stratejik ve Operasyonel İK'nın tüm fonskyinolarını içinde barındırıyor ayrıca İş Hukuku ve İSG ile de ilgili bölümler mevcut.


Künye: Prf. Dr. Canan Çetin, Doç. Dr. Mehmet Lütfi Arslan - Dr. Esra Dinç - İnsan Kaynakları Yönetimi Yıl: 2015


İnsan Kaynaklarıyla ilgili her kim tez yazmış veya yazacaksa yolu muhakkak Zeyyat Sabuncuoğlu'nun eserlerinden geçecektir. Bu kitap da İK alanında klasikler arasında yer alıyor. İK nedir ne değildir ve ne iş yapar gibi sorularının cevabını bulabileceğiniz kitaptır.

Künye: Prof. Dr. Zeyyat Sabuncuoğlu - İnsan Kaynakları Yönetimi

Yıl: 2013


Performans Yönetimi alanında çok değerli bir kitaptır. Performans yönetimi nedir nasıl yapılır gibi ansiklopedik bilgilerden ziyade performans kavramının stratejik derinliğini inceler. Özellikle performans değerlendirmeyle ilgili tez yazacaklarında bol bol yararlanacağı bir kaynaktır. Özellikle kitabın içindeki ''Daha İyi Bir Koç Olmak'' ve takım koçluğunun güçlüğü gibi bölüm İK'da performans değerlendirmede anlayana çok şey katacaktır.


Künye: Richard Luecke - Performans Yönetimi
Yıl: 2015

 


Değerlerle Yönetimde İK'nın rolü hakkında güzel bir kitaptır. İK'nın atardamarı olan ABD'deki şirketlerde sıfırdan İK'nın nasıl kurulduğu, toplumun İK'ya bakış açısı ve İK Departmanının Yeniden Tasarımı konusunda olaya ABD'li gözünden bakmanıza yarayacaktır.


Künye: D. Ulrich- J. Allen - W. Brockbank - J. Younger - M. Nyman - İK Dönüşümü: İnsan Kaynaklarını Dışarıdan İçeriye Doğru İnşa Etmek
Yıl: 2012
Ege Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Yönetim Geliştirme bölümünde yüksek lisans hocam olan sevgili Tamer Keçecioğlu'nun Stratejik İK açısından çığır açan bir eseridir. Türkiye'de yeni yeni oturmaya başlayan Talent Pool, Leadership Pipeline ve Competence Management kavramları hakkında güzel bilgier vardır. İK'yı sadece bordro ve maaş olarak görmeyenlerin muhakkak alması gereken bir kitaptır.

Künye: Örgütlerde Stratejik Kırılma Noktası: Yüksek Potansiyelli Çalışanlar - Tamer Keçecioğlu - Sedef Gülsüm Aksu
Yıl: 2014




Kariyer Haritası nedir nasıl çizilir, Yedekleme Yönetimi nasıl yapılmalıdır, İK Metrikleri nelerdir, Talent Pool nasıl yürütülür, ve Yetenek Yönetimi konusunda değerli bir çalışmadır. Muhakkak okumanız gerekmektedir.


Künye: Tamer Keçecioğlu - Gözde Gülen Aydın - Yetenek Savaşlarında İkinci Perde: Yetenek Yönetimi 
Yıl: 2017




Richard Luecke'nin Performans Yönetimi kitabından sonra bir başka değerli kitabı. Mülakatlarda ve işe alımlarda yetkinlik denilen o soğan cücüğünün nasıl irdelenmesi gerektiği hakkında bilgi verir. Bu kitap mülakatta neler sorulmalıdırdan ziyade mülakat nasıl yapılmalıdır sorusuna cevaptır.

Richard Luecke - En İyi Elemanı İşe Almak ve Elde Tutmak

Yıl: 2012



Günümüzde uygulanan Performans Yönetimve Değerlendirme konularına farklı bir pencereden bakmayı sağlayan ve Akışkan Performans Yönetimi olulşturmak isteyen İK'ların muhakkak yararlanması gereken bir kaynaktır. Yetkinlik Bazlı Performans Değerlendirme üzerine yazdığım yüksek lisans tezimde bu kitaptan çokça yaranlanmıştım.

Künye: Tamer Keçecioğlu - Mustafa Kemal Yılmaz - Performans Yönetimi Üzerine Notlar: Performans Kültürü ile Yaşamak
Yıl: 2015




Çok yakın bir gelecekte ve halihazırda artık İK'dan bağımsız ayrı bir departman olacak olan Talent Acquisition and Learning & Development Specialist olmak isteyen İK'ların hatmetmesi gereken bir kitaptır. Yetenek nedir, nasıl elde tutulur, yetkinliklerin tanımı nedir, yetkinlik ve yetenek kavramında buzdağının görünen ve görünmeyen kısmı nasıl sorgulanır bilgi sahibi olursunuz.

Künye: Tamer Keçecioğlu - Ece Kurtuluş - İnsan Kaynaklarında Yarı İletken Madde: Yetkinlikler ve Yönetimi
Yıl: 2014
Saygılarımla,
iKMania


4 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim. Bir kaçı elimde bir kaçı hedefimde bazılarını da sayenizde duyduğum çok önemli bir liste. Elimdekilerden yola çıkarak şunu söyleyebilirim konu ik olunca herkes konuşuyor yazıyor ama büyük ihtimalle hepsi bu listeden besleniyor. :-) tekrar tekrar teşekkür ederim liste için.

    YanıtlaSil
  2. Çok Teşekkür ederim.Çok Faydalı bir paylaşım oldu benim için.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Anıl Bey,
    Çok faydalı bir site ve çok faydalı paylaşım olmuş gerçekten emeğinize sağlık. Size bir soru sormak istiyorum. Aydın YILMAZER'in İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ kitabı ile Canan ÇETİN'in İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ kitabının arasında ne gibi farklar var konuları benziyor birbirine. Bu konu hakkıda bilginiz var mı?

    YanıtlaSil