Mülakat Değerlendirme Formu
Merhaba. Mülakatların birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Yapılandırılmış, klasik, yetkinlik bazlı, davranışsal değerlendirmeli, grup mülakatı...Hangi mülakat tekniğini kullanırsanız kullanın, hangi soruyu sorarsanız sorun sonuçta mülakatı ve adayı değerlendirecek puan skalasına ihtiyacınız vardır. Mülakat değerlendirme formu da görüşmeler sonunda sağlıklı değerlendirme yapabilmeniz için elzemdir.
Mülakatlar sanıldığından ve görüldüğünden daha ciddi ve dahi ciddiye alınması gereken bir iştir. Armutla armutu, elmayla elmayı karşılaştırmak için ve eldeki verileri prof. İşlemek için İnsan Kaynakları çalışanlarına tavsiyem eğer kullanmıyorsanız hemen bir ‘’Aday Değerlendirme Formu’’ oluşturmalısınız. Kurumsallaşmamış çoğu işletmelerde mülakatlarda adaylar doğru değerlendirilmeyip kara kaşı kara gözü için elenip veya işe alınabiliyorlar. Doğru seçme yaşanmayınca da bu çalışan açısından tatminsizlik ve mutsuzluk yaratırken işletme açısından da turnover riski yaratıyor.
Aşağıda örnek bir değerlendirme formu bulabilirsiniz. Bu formu şuan aktif kullanmaktayım. Sizde bu formu her departman için revize edebilirsiniz veya google’da basit bir aramayla başka formlara da ulaşabilirsiniz.
Aşağıda aktif kullandığım oranlamalar ve Excel tablosunu görebilirsiniz. Birkaç basit formül ve tabloyla sağlam mantıklı puanlama sistemi kurabilirsiniz.
* Mülakat öncesi, mülakat anında, satış departmanları gibi kısımlara ortalama dağılım puanlarını yüzde olarak dağıtın. (%100’e denk gelecek şekilde)
* Mülakat öncesi kriterler, mülakat anında ki performans ve satış departmanlığı için ortalamayı baz alın.
* Genel değerlendirme kırılımında hepsinin ortalamasını aldığınızda Excel’de ‘’Eğer’’ formülüyle Genel Ortalama ve sonuç kısmına ulaşabilirsiniz. Ortalama puan 3 ise olumlu, 2 ise aday havuzunda kalabilir gibi.

Bu işi Excel formülü ve tablosuna oturtmanın mantığı aslında çok basittir. Puanlamayı yaparken neye göre kime göre değerlendiriyorsunuz, elediğiniz adayın hangi kriterleri yetersiz, puansız bir sistemde elmayla armutu karşılaştırmak yerine oransal dağıtılmış yüzdelerle ve yapılandırılmış mülakatla her adayı daha sağlıklı değerlendirebilirsiniz. İşin özeti adayları gözünün üstünde kaş var deyip elemek ya da kara kaşı kara gözünü beğendiğiniz için işe almayı engellemektir. Daha sonraki yazılarda bu kriterlere göre ‘’yetkinlik bazlı, davranışsal değerlendirme’’ tarzı mülakat sorularına da değiniriz.
iKMania
Dosyalar indirilemiyor mu?
YanıtlaSil