Turnover Nasıl Raporlanır



Turnover Nasıl Raporlanır

Merhaba. Turnover bir diğer deyişle personel devir oranı İK Metrikleri arasında en önemli yere sahip ölçümlemenin başında gelmektedir. Bordrocu veya işe alımcı hiç fark etmez her İK Profesyonelinin turnover raporlamayı yapabilmesi gerekmektedir. Turnover hakkında bazı arkadaşlardan gelen‘’sayısal veriler, formüller tamam ama biz bu raporlamayı nasıl yapabiliriz’’ şeklinde gelen bazı görüşlerden sonra bu sefer de turnover raporlama nasıl yapılır buna bir göz atalım.

Peki turnover nasıl hesaplanır?

Turnover hesaplayabilmek için öncelikle şirkette çalışan ortalama çalışan sayısı oranını bilmek gerekmektedir. Ortalama çalışan sayısı da (
Dönem Başı + Dönem Sonu / 2) formülü ile bulunur.  Her ay aylık ortalama çalışan sayısını da bulduktan sonra bize lazım olan 2. parametre işten çıkanların sayısıdır.

Genel olarak turnover formülü de; Turnover formülü = İşten Çıkan / ((Dönem Başı+Dönem Sonu) / 2) * 100 şeklindedir.

Turnover Nasıl Raporlanır?

Bizim işimiz insanlarla olduğu için ve sosyal bilimler bizim ilgi alanımıza girdiği için bir mühendisin iş yapış şeklinden farklılık göstermektedir. Yoksa bir İK, tepe yönetime mühendis gibi turnover oranın bu, işten çıkanların bu deyip sadece sayısal veriler verirse anlamı olmaz. Turnoverı raporlamanın anlamı olması için işten çıkış mülakat anketi yapmak lazım, tüm çıkışları alt kırılıma ayırmak lazım ve turnover değerlerini kümülatif olarak almak lazım ve olayı pasta veya çizgisel grafikle belirtmek lazım.

- İşten çıkış mülakat anketi: Daha sonra bu konu hakkında detaylı bir yazı yazacağım ama turnoverı raporlamanın anlam kazanabilmesi için işten tüm çıkışlar için muhakkak işten çıkış mülakatları yapılmalıdır. Bu mülakatlara dürüst cevap veren personel sayesinde doğru bi raporlama yapılabilir.



Yukarıdaki gibi kapsamlı bir personel takip çizelgesi oluşturabileceğiniz gibi yalın bir şekilde de sadece ortalama çalışan sayısı ve işten çıkanlar şeklinde tabloda yapabilirsiniz.

Kimilerine göre turnoverı sağlıklı raporlayabilmek için ''işten çıkanlar'' değil sadece ''kendi isteğiyle ayrılanlar (istifa)'' oranını yazmak yeterliyken benim görüşüme göre tüm çıkış nedenlerini alt kırılımlara ayırmak ve bunu yukarıdaki gibi bir grafikle anlatmak hoş olur.



Yukarıdaki gibi basit bir matris hazırlayarak hem aylara göre çıkanların toplam sayısını hem de yıl sonunda çıkış nedenlerinin toplam değerlerini elde edebilirsiniz. Burada ki kilit nokta tüm bu raporlamayı tepe yönetime sadece sayısal veri olarak sunmaktan ziyade çıkışlara çözüm bulmaktır. Örneğin yıl sonunda çalışanların işten ayrılmalarının büyük nedeni ücret yetersizliğinden kaynaklanıyorsa buna iyileştirme yapılabilir veyahut yıl sonunda 20 kişi çalışma ortamından kaynakları ayrılmışsa bu kanayan yaraya bir çözüm bulunabilir.
Ve geldik finale. Tek başına bir ayın personel devir oranını bulmak bir işe yaramaz. Örneğin Ocak ayında turnover oranı %29 iken Aralık ayında %41 olması bir şeyi ifade etmez. Yıl sonunda tüm ayın kümülatif değerini almak ve bunu çizgisel grafik, pasta grafiği veya excel üzerinden hazırlanabilecek bilimum grafikle olayı görselleştirmek çok faydalı olur. Genel olarak turnover nedir, formülü nedir, nasıl hesaplanırı anladıktan sonra peki turnover nasıl raporlanır sorusuna da çözüm bulduk sanıyorum. Turnover oranı şirketlerin mahremi olduğu için ve her şirketin yoğurt yiyişi farklı olduğundan İK'lar şirketlerine en uygun raporlamayı yapmakla yükümlüdürler. Saygılarımla, iKMania

4 yorum:

  1. Emeğinize sağlık, çok faydalı oldu👌

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. merhaba. ilgili excel dosyasını rica etsem ozgurdrnn@gmail.com adresime gönderir misiniz.

      Sil
  3. Emeğinize sağlık, faydalı içerikleriniz için çok teşekkürler

    YanıtlaSil