İnsan Kaynakları Uzmanı Nasıl Olunur?

İnsan Kaynakları Uzmanı Nasıl Olunur?

Merhaba. Öncelikle şu videoyu iyice bir izleyelim. 




Ondan sonrasında şu anket sonuçlarına bir bakalım. 



Hem her gün İK’lara sövüp hem de en çok çalışmak istenen bu mesleğin neden seçilmek istenildiğini iyi belirleyin. Amacınız her gün küfür yemek olmayıp hakkınızla bu mesleği yapmak olduğunu varsayarak konuya devam edelim.

Bu konu hakkında başta linkedin olmak üzere sosyal medya ve gerçekte çok sorular geliyor. Baştan şunu belirteyim. Bu mesleği ben bulmadım ve mesleğe kabul standart enstitüsü ben değilim. Yani ister bir fizik mezunu ister Jeoloji mühendisi isterse de BESYO mezunu bir kişi ben İK olacağım desin ve olsun. Orası beni ilgilendirmez. Sadece bana gelen onlarca soruya tek çatı altında cevap vererek bir kaç naçizane tavsiyede bulunalım.

Bu konuyu çok soran ve İK alanında ilerlemek isteyen arkadaşlara da aynı fikirleri verdim.

Öncelikle sıfırdan İK'ya başlamak günümüz şartlarında zor zanaat. Çünkü bugün hala işletmelerin çoğunda (İstanbul'da bu görüş değişmekle birlikte) personel özlük işlemlerini yapabilecek deneyimli İK aramaktadırlar. Hal böyle olunca ''yetiştirilmek üzere'' kavramlı ilanlar önem kazanmaktadırlar.

1. seçenek olarak; Sıfırdan İK'ya başlamak için atılacak en güzel adım işkur işbaşı eğitim programlarıdır. Bu programları kovalamalısınız ayrıyeten işkur danışmanınıza giderek bizzat cv verin ve her gün işkur sitesinden bu ilanlara bakın. Bu programdan yararlanmak isteyen çoğu işletme yeni mezun, yaşı genç ve bayan aramaktadırlar.

2. seçenek olarak; İK alanında yüksek lisansa başlamak. Adecco, Ranstad, Oxygen gibi özel istihdam bürolarında İK olmak için iş ve meslek danışmanlığı sertifikası ya da yüksek lisans mezuniyeti arıyorlar. Yüksek lisans sonrası bu tarz İK danışmanlık firmalarına girerek İK'nın en güzel tarafı olan işe alımdan başlayabilirsiniz. Bu tarz tüm danışmanlık şirketlerine CV’inizi iletebilirsiniz ve ön yazı yazmayı ihmal etmeyin.

3.seçenek olarak; özellikle sonunda staj imkanı olan İK uzmanlık sertifika programları yararlı olur. Aktif İK olarak çalışan eğitmenlerin katıldığı bu programlarla hem teorik bilgi oturtmuş olursunuz hem de kursa eğitim vermeye gelen İK müdürleriyle networking sağlarsınız.

4.seçenek olarak; tabi ilgili bölüm mezunu olmak şartıyla (ÇEKO, İşletme gibi veya İK yüksek lisans yaptığınızı varsayarak) küçük kobi veya aile şirketlerine ön muhasebeci olarak girmek. Günümüzdeki bir çok İK müdürünün CV'sini incelediğimizde çoğunun çekirdekten yetiştiğini ve işin mutfağından geldiğini görürüz. Örneğin çalıştığım şirketteki bir İK müdürü normal işçi olarak başlamıştı ve daha sonra İK'ya geçti. Keza günümüzde bir çok İK ‘’personel özlükçülük’’ kavramından geldiği için ya ön muhasebeden ya da muhasebeden geçerek İK olmuşlardır. Mesela bir çağrı merkezinde MT olarak başlarsınız elinizde İK sertifikası veya yüksek lisans diploması varsa ben İK'ya geçmek istiyorum deyip çekirdekten yetişirsiniz.

5. ve son seçenek olarak da; tüm bu işleri boş verip sağlam bir dayı/referans/torpil bulmaya bakın. İşte o zaman sıfırdan direkt İK müdürü olarak bile başlayabilirsiniz.

Evet genel olarak nasıl İK oluruz şeklinde soruya verilecek klasik cevap yukarıdaki gibidir. Biz bu yazıda hazır yapılmışları inceleyelim ve şuan İK olarak çalışan 1500 çalışanla yapılan anket sonuçlarını ve İK olmuş olanların nasıl İK olduklarını belgelerle birlikte inceleyelim.

- Öncelikle araştırmaya katılan İK uzmanlarının cinsiyeti incelediğinde büyük bir kadın popülasyonu olduğu gözükmektedir. Örneklemin 224’ü (%71) kadın insan kaynakları çalışanlarından oluşmaktadır. % 29,3'ü ise erkek çalışanlardır. Bu sonuç değerlendirildiğinde literatürdeki örneklerle örtüştüğü görülmektedir. Son yıllarda Personel Departmanlarının yerini İnsan Kaynakları Departmanları almaya başlayınca bu sektörde kadın yoğun bir istihdamın arttığı görülmüştür.



- Araştırmaya katılanların yaşı incelendiğinde 63’ü (%20) 20-30 yaş aralığında, 31’i (%10) 31-40 yaş aralığında, 11’i (%3) 41 yaş ve üzeri iken, %67’lik büyük bir kısmı yaşı ile ilgili bilgi vermemiştir. Yani şu ana kadar iki bulguyu incelediğimizde yaşı genç ve kadın olanların İK Uzmanı olmak için şansları biraz daha fazla gözüküyor.



- Peki İK Uzmanı olunca ne kadar maaş alacağız? Bu ayrı bir araştırmada başlı başına incelenmesi gereken bir konu ama genel olarak ankete katılan İK uzmanlarının yaklaşık olarak %20'si 2000 TL’nin altında ücretle çalıştığı görülüyor. %5,7'lik bir grup da aylık 10000 TL'den yüksek bir ücretle çalışmaktadır. 2000-3000 TL aralığı katılımcıların en büyük orana sahip olduğu ücret baremidir. Bu grupta %29 gibi oran görünmektedir.



- İK Uzmanı olmak için hangi üniversiteyi bitirmek gerekiyor? Uludağ Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi ilk üç üniversite olarak sıralanıyor. İK Uzmanı olmak içinde ÇEKO mezunu olmak bu mesleğin kapılarını size açmaktadır. Anket sorularını cevaplayanlar arasında ÇEKO (%38), İşletme (%17,3), İktisat (%5,3), Kamu Yönetimi (4,4) ve Uluslararası İlişkiler (%4,1) ile sıralanmaktadır. Yeni yeni üniversitelerde bölümlerin açılmaya başladığı İKY de ise ancak (%3,5) oranda mezun İK alanında istihdam edilmiştir.



- İK Uzmanı olarak çalışanlar en fazla Otomotiv sektöründe bulunmaktadırlar. Bu sektörü Tekstil, Ulaştırma ve İnşaat sektörünün takip ettiği görülmektedir. Yani İK olarak çalışmayı istediğinizde ilk önce şansınızı tekstil fabrikalarında İşkur İşbaşı Eğitim ile deneyebilirsiniz.


- Araştırmada en önemli sorununda cevabı araştırılmış. Başta belirttiğim gibi hem her gün sağda solda İK’lara sövüp hem de İnsan Kaynakları alanında çalışmak istenmesinin nedenleri sorulmuştur. Verilen cevaplar incelendiğinde katılımcıların önemli bir bölümü 207 kişi (%65,29) "kişisel özelliklerinin bu mesleğe uygun olduğunu düşündükleri için" İK’yı seçmişlerdir. Bilinçli bir seçim değildi diyenlerin oranı %6,62 olarak bulunmuştur. Cevaplar genel olarak değerlendirildiğinde İK alanında çalışanların meslek seçimi konusunda bilinçli kararlar verildiği anlaşılmaktadır. Hatta %8,51'i mesleğin "geleceği olan meslek" olduğu düşüncesini paylaşmaktadır.

- Katılımcıların herhangi bir İK sertifika kursuna katılıp katılmadıkları sorulduğunda yarıya yakını sertifika almıştır. (%45,11) Bu oran oldukça önemli bir orandır. Bu bağlamda İK Sertifikası almanın mesleki anlamda önemli görüldüğü şeklinde yorumlanabilir. Son dönemlerde vakıf üniversitelerinin MBA programlarının yaygınlaştığı düşünüldüğünde sertifika programlarının yerini İnsan Kaynakları Tezsiz Yüksek Lisans programlarının alması olasıdır.


Sonuç olarak şuan aktif olarak İK’da çalışan 317 kişinin de görüşleri incelendiğinde yazının başında belirttiğim önerilerle paralel ilerlemektedir.

İktisadi İdari Bilimler veya ÇEKO mezunu iseniz, herhangi bir İK Sertifika programı veya İK Yüksek Lisans yapmışsanız, bu mesleği sadece İK = Mülakat algısından bakmayıp mesleği hakkıyla yapacağınıza inanıyorsanız ve yaşınız genç ise işkur İEP programlarıyla şansınızı değerlendirip sizde İK Uzmanı olabilirsiniz.

Araştırmanın tamamına buradan erişebilirisiniz.

Saygılarımla,
iKMania

0 comments: