İnsan Kaynakları Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?


İnsan Kaynakları Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Merhaba. Türkiye’de adeti nereden geldiği belli olmayan bir şekilde maaş konuşmak işletmelerde kesinlikle yasaktır. ABD’de kişinin aylık ve yıllık alacağı ‘’salary’’ miktarı iş ilanlarına kadar detaylı yazıldığı halde bizde maaş durumları hep devlet sırrı gibi saklanır. Peki tüm bu gizli kripto bilgiler ışığında Türkiye’de İnsan Kaynakları çalışanları ne kadar maaş alır?

Öncelikle ilk kıstas yaşanılan şehrin sosyal olanaklarına göre maaş skalaları değişmektedir. Yani İstanbul’da ki bir İK Uzmanı maaşıyla Yozgat’taki bir İK Uzmanı maaşı veya Giresun’da verilen maaş aynı olmayabilir.

Dikkat edilmesi gereken ikinci kıstas ise maaş skalalarının kıdeme göre değişmesidir. Örneğin 2 yıllık sektör tecrübesi olan bir İK Uzmanı maaşıyla 9 sene kıdemli bir İK Uzmanı maaşı da elbette aynı ölçüde olmayacaktır.

Maaş konusunda üçüncü kıstas ise kurumsal şirket-çok uluslu şirket-holding-kobi işletme farkının bilinmesidir. Örneğin yurtdışı menşeli bir firmada ki İK Uzmanın aldığı maaşla küçük bir kobi (aile şirketi) nde çalışan İK Uzmanının maaşı da aynı kefede olmayacaktır.

İnsan Kaynakları çalışanları ne kadar maaş alır denkleminde tüm bu parametreleri de aktardıktan sonra gelelim esas konuya.

İnsan Kaynakları Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Bu konu hakkında bize çok güzel veri ve data sağlayan yegane kaynak YİNKAT adlı İzmir ve Ege Bölgesi merkezli Yeni İnsan Kaynakları Topluluğu adlı bir İK Grubunun paylaştığı ücret tarifesidir. Bu tarifeye göre;

İnsan Kaynakları Destek Personeli - Asistanı ücreti                          : 1.405 TL Net/Ay
İnsan Kaynakları Elemanı - Memuru – Görevlisi -Uzm.Yrd.ücreti      : 1.620 TL Net/Ay
İnsan Kaynakları Sorumlu - Uzman - Yetkilisi ücreti                         : 2.700 TL Net/Ay
İK Kıdemli Uzman-Ekip Lideri-Şefi-Md.Yrd-Yönetici Ücret                : 3.780 TL Net/Ay
İnsan Kaynakları Müdürü ücreti                                                        : 5.400 TL Net/Ay
İnsan Kaynakları Direktörü ücreti                                                      : 10.800 TL Net/Ay

Belirlenen bu ücretler minimum salary kapsamındadır. Yani yukarıda saydığım parametreler ışığında İstanbul’da X Holding’inde çalışan bir İK Müdürü 8.ooo TL alabilirken İzmir’de Y Holding’de çalışan İK Müdürü 5.400 TL alabilir. Bunun dışında 5 yıl deneyime sahip bir İK Elemanını 2.ooo TL’nin altında maaşla şirketinizde tutamayacağınız gibi 1 sene tecrübeli başka bir İK Elemanı net 1.620 TL alabilir. Ankara’da ki bir İK Şefi 4.ooo TL’yi az bulurken İzmir’deki bir İK Şefi için 3.500 TL maaş yeterli olabilir.

Konu hakkında daha fazla detaylı araştırma yapabilmek için www.iskolig.com faydalı bir sitedir. Çalışanların birebir ağzından aldıkları maaşları yansıtırlar. ABD’deki bir Human Resources (HR) Generalist ne kadar salary alıyor öğrenmek isterseniz de www.payscale.com adreslerini inceleyebilirsiniz.

Saygılarımla,
iKMania

0 comments: