Değerler Neden Önemlidir?



Değerler Neden Önemlidir?

Merhaba. Hiç oturup kişisel değerleriniz nelerdir diye düşündünüz mü? Eğer bu soruya ‘’evet’’dediyseniz 2. Soruyu sorayım. Peki kişisel değerlerinizle uyumlu bir hayat yaşıyor musunuz?

Asında değerler kavramını çok kısa şöyle tanımlayabilirim; bize hayat boyu yol gösteren pusulalar diyebiliriz. Eğer ki bu pusulayı iyi kullanırsak gitmek istediğimiz noktaya doğru bir şekilde ulaşabiliriz, eğer kullanamaz isek koca hayat denizinde bir o yana bir bu yana savrulup dururuz.

Değerlerin gördüğü bu pusula görevi de hayatımızın her alanında bizi etkilemektedir. Evlenecek eş seçiminde, çalışılacak işte…Örneğin ilk 5 çekirdek değerleri arasında “Katkıda Bulunmak”, “Paylaşmak”, “Destek Olmak” olan birisi bire on kâr ile aslında insanların ihtiyaç duymadıkları bir ürün pazarlamaya dair bir iş -ne kadar para kazandırırsa kazandırsın- günün sonunda o iş onu mutsuz edebilir. Veya ‘’sadakat’’ ve ‘’evlilik’’ değerine sahip birisinin ilişkide bulunduğu eşi/arkadaşı/sevgilisi bu değerlere sahip değilse günün sonunda çiftlerin karşılıklı değerleri örtüşmediği için mutsuzluk kaçınılmaz olacaktır.

‘’Çocuk yaşlardan itibaren aile yaşantımız, kendimizle ilişkimiz, sosyal dünyayla ilişkilerimiz, toplumsal normlar, kültürel deneyimlerimiz, aldığımız eğitimler vb. durumlar aracılığıyla birçok iç ya da dış uyarıcıya maruz kalırız. Bu uyarıcılar, duyularımız ile algılanır ve beynimiz algılanan verileri işler. Bu işlenen verilerden yargılarımız ve inançlarımız doğar. Değerlerimiz de inanç ve yargılarımızın alt kırılımları olarak yaşla beraber gelişir. Hayatımız boyunca (farkında olmasak bile) geliştirdiğimiz inanç ve yargılardan doğan bu değerler bizim tüm önemli kararlarımızı etkiler.’’

Değerlerimiz, hayatı deneyimlerken oluşan inanç mekanizmalarımızın bir sonucudur. Onlar siz farkında olsanız da olmasanız da arka planda hayatınızın senaryosunu yazar, ta ki siz onları keşfedene kadar. Bir diğer deyişle, değerlerinizi değiştirebilirsiniz ama onları sıfırdan yaratamazsınız; onlar zaten inanç kalıplarınızın bir sonucu olarak bilincinizin gizli köşelerinde hayatınızı yönetmek üzere pusuya yatmış durumdadır.

Eğer siz de değerlerinizi öğrenmek ve konu hakkında çalışma yapmak isterseniz http://ikmania.net/2018/03/31/buradan-basla/ linkinden iletişime geçebilirsiniz.

Saygılarımla,
Anıl GÜÇLÜ - İnsan Kaynakları Uzmanı / Eğitmen / Profesyonel Koç


0 comments: