İş Görüşmesine Giderken Ne Giyilir?

İş Görüşmesine Giderken Ne Giyilir?


Merhaba. Aslında çok da zor bir konu olmamasına ve üzerinde düşünülmesi gerekilmeyen ama bu işlere yeni başlayanlara tavsiye amacıyla bugünün konusu, mülakata giderken ne giysem?

Sokaktan geçen 3 yaşındaki çocuğa, iş görüşmesine giderken ne giymeliyiz diye sorsanız o bile, tabi ki takım elbise giymeliyiz cevabı verirdi. Peki ya hangi renk veya kombinasyon ya da takım elbisesi olmayan bunu alacak parası da bulunmayanlar için alternatif yok mu? Hepsini bugün bu masada didik didik edip akıllarda tek soru bırakmayacağız, söylenmeyeni söyleyecek, yıkılmayan tabuları buldozerle yıkacağız.

Öncelikle her ne kadar ben bu konuda biraz daha katı kurallı olsam da ik'cıların %90'ı başvurulan pozisyona göre kıyafet seçimini özgür bırakmaktadır. Bu pozisyon ayrımının en temel farkı mavi yaka-beyaz yaka çalışanları diyebiliriz. Mavi yakalı bir iş için başvuran kişiler kot pantolonda giyse pek sorun olmaz ama bu pantolon giymenin verdiği rahatlıkla yırtık, taşlı, aşırı düşük bel ya da apaçi stil bir pantolon giyme absürtlüğüne de kişi sahip olmamalı. Keza kurumsal bir firmada hatrı sayılır pozisyon için başvuran aday kot pantolon-tshirtle gelirse bu da bir handikap yaratmaktadır. Hemen burada bir dipnot; tüm yazı boyunca şunu yaparsanız bu nedenle elenirsiniz demeyeceğim çünkü işini ciddiye alıp prof. değerlendirme yapan ik'lar tek nedenle kişi elemez ve görüşme sonunda aday değerlendirme formu kullanır. mülakat değerlendirme formu örneğinde olduğu gibi çeşitli kriterlerle adayı değerlendiririm. Ben kılık kıyafete biraz daha fazla önem veririm ama bir aday mülakata uygunsuz kıyafetle geldi diye de elemem. Laf lafı açıyor ama burada şunu da belirteyim, kadın ikcılar kadın adayları en baştan aşağı süzüp puan vermekteler, keza erkek adayları da kıyafetiyle bir ön yargı oluşturabilirler. Sonuçta herkes insan olduğu için bunun kaçınılmaz sonucu olarak işin içine duygular girebilmekte. Ben adayı kıyafetinden direkt elemem ama bir başka ik'cı sırf giyinişe gıcık olduğu için eleyebilir, işte tüm bu süreçlerden kaçmak için başvurduğunuz şirket ve pozisyon her ne olursa olsun takım elbiseden vazgeçmeyin derim.

Bunlar neden önemlidir? Bu tarz ince nüanslar olmakla olmamak arasında gidip gelmenizi belirleyen kriterlerdir. Bir aday görüşmeye kot pantolon, tişörtle geldi, diğeri şık bir takım elbiseyle geldi diyelim. İkisinin de hemen hemen diğer kriterleri aynı ve siz İK olarak ikisi arasında bir tercih yapmak durumundasınız. Siz olsanız hangisini seçerdiniz? Takım elbise giymiş olan biraz daha ciddiyet yakalayacağı için gönüller ona kayabilir. İşte bu süzgeçlere ve ikcının ilk görüşte önyargısına takılmamak için siz gene de takım elbiseden şaşmayın derim ben.

Yazın sıcağında da takım elbise giymesek olmaz mı derseniz, (bkz: smart casual) başlığında değindiğim gibi bu tarz kombinlerle ve 1 tane kravatla takım elbiseye gerek kalmadan hem iş görüşmesine uygun hem de sportif giyimi de tercih edebilirsiniz. İster takım isterseniz smart casual giyinin görüşmede 3 renkten şaşmayın, lacivert, füme ve siyah. (siyah takım elbise beyaz gömlek giymeyin, siyah takım elbiseye mavi gömlek giyin)

Ayakkabılar;
Ayakkabı seçiminde, kotla gelecekseniz spor; takım elbise ya da smart casual giyimle gelecekseniz ona uygun ayakkabı giymelisiniz de sanırım tüm halk hemfikir. Kahverengiden uzak durun siyah ya da varsa lacivert ayakkabı uygundur.

Çoraplar;

Çoraplar konusunda, görüşmeye ister kapri ister şortla bile gelseniz beyaz çorap giymemelisiniz. Beyaz bir kültürdür ama sadece gömlekte. Bu vesileyle 3 beyazdan uzak durun derim; beyaz don, beyaz çorap, beyaz atlet…kahverengi ve geri kalan renkli çoraplarda handikap. Mis gibi siyah ve lacivert çoraptan şaşmayın.


Pantolon; 

Pantolon konusunda da takım elbisenin zaten kendine has kumaşı olacaktır ama smart casual gelecekseniz gene siyah, lacivert ve tercihen füme renk pantolonlar uygundur. Şunu belirteyim eğer ki CIA ya da FBI'da görüşmeye gitmiyorsanız siyah takım, beyaz gömlekten ya da full siyah takımdan uzak durun. İş yaşamının rengi mavi renklerdir beyler. Siyah, lacivert ya da koyu gri pantolonları beyaz, açık mavi, turkuaz ya da buz mavisi gömleklerle kombinleyebilirsiniz.


Gömlek;

Gömlek konusunda da iş yaşamının rengi açık mavidir. Koyu mavi ve kahverengi ortamı bayar, siyah gömlek cenaze havası katar, uçuk sıcak renkler ortamı panayıra çevirir o yüzden beyaz gömlek, açık mavi ya da buz mavisi tadında mavi skaladan gömlekler hoş olur. İşteki ilk gününüzde kırmızı gömlek giyebilirsiniz ama mülakatta giyeceğiniz kırmızı gömlek ikcı'da kızgın boğa etkisi yapabilir bu yüzden gömlekte beyaz ve maviden şaşmayın.


Kravat;

Kravat seçiminde de düz renkler tercihimdir. Giydiğiniz renklere uyumlu düz sade kravatlar iyi olur. Sadece kravatın ince olmasına ve çok uzun olmamasına dikkat edin yeter.


Ceket;

Takım elbise giyecekler için; temcit pilavı gibi tekrara giriyorum ama lacivert, füme, siyah ceket iyidir; smart casual giyecekler için loop'a sardım gibi ama takım elbiseden biraz daha bağımsız renklerde blazer ceketler uygundur. Gene düz ve koyu renkler idealdir. Bu yaz sıcaklarında ceket giymeyebilirsiniz ama ben olsam görüşmeye ceketle giderdim, masaya oturduktan sonra izin isteyip ceketimi çıkarırdım. Dediğim gibi ben kıyafet mevzusuna biraz takığım bu yüzden ben bu sıcakta bile takım giydiğim için ceketle gelmenizi +1 desteklerim.


Son olarak aksesuarlara değinirsek, çelik kordonlu saat dışında başka bir şey takmanıza gerek yok. O çok sevdiğiniz ya da belki size uğurlu gelen saat dışındaki herhangi bir materyali bugünlük evde bırakabilirsiniz.
 

Son bir dipnot olarak bir tavsiye. Kullandığınız parfümü sol bilek kısmınıza da sıkın. İnsan hafızası kokuları en son unuttuğu için sol bileğe sıkılan parfüm karşı tarafta tokalaşma anında iz bırakır.

Saygılarımla,
iKMania


3 yorum:

  1. benim kombinim fazla business casual kaçtı galiba işi alamadık. :)

    YanıtlaSil
  2. Sağlık olsun boşver. Hem zaten işe alınmayacağını bilseydin smart casual veya bildiğin casual modda şort, tişörtle gidebilirdin. Hayırlısı olsun =))

    YanıtlaSil
  3. Bu yazıdan da faydalanabilirsiniz: https://www.tarz2.com/Is-gorusmesIne-gIderken-nasil-gIyInmelIyIz

    YanıtlaSil