Oryantasyona nasıl hazırlanılır?


Oryantasyona nasıl hazırlanılır?

Merhaba. İşte o büyük gün geldi çattı. Bilgisayar başında iş aramaktan gözlerinizi yorduğunuz, acaba şimdi ararlar mı diye TV izler gibi telefonun ekranını izlediğiniz, yoğun stresten sabahladığınız o zorlu süreçler sona erdi ve artık bugün işteki ilk gününüz olacaktır. Peki, oryantasyona siz hazır mısınız?

Oryantasyon planları adayın işte şirketi tanıması, minimum seviyede alışma sürecini aşması ve maksimum seviyede alışma yaşaması açısından çok önemlidir. Bende oryantasyonlara ayrı bir önem veririm. Diğer çalışanlar ve departmanları tanımak, merak edilen soruları sormak, yemeğin nerede yenildiği, mutfağın nerede olduğu, şirkette ne nerede iyice öğrenmek için oryantasyona katılmak önemli. Peki, siz oryantasyona katılmadan önce nelere dikkat etmelisiniz ve nasıl hazırlanmalısınız?

İşe erken gelmek

Çok abartmamak kaydıyla işe yarım saat erken gelebilirsiniz. Nasıl ki ilk iş gününüze geç kalmak size negatif bir bakış açısı yaratırsa olduğundan biraz daha erken gelmekte artı değer katacaktır. Bu hem işe ne kadar istekli olduğunuzu hem sorumluluk sahibi olduğunuzu gösterir ve erken gelerek şirkete daha fazla hâkim olup kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.

Özenli giyinmek

Eğer idari kadroda göreve başlayacaksınız takım elbise formatında ve kurumsal giyinmek zaten elzem gibi bir şeydir ama onun dışındaki pozisyonlarda dahi bakımlı ve şık giyinmek size hiçbir şey kaybettirmez aksine kazandırır. Yanlış kıyafet seçiminiz sizi tüm gün rahatsız hissettirebileceği gibi ilk gün stresini artıracağını unutmayınız.

Evrakları tam hazırlamak

Özlük dosyasında sizden istenen belgeleri genelde ilk iş gününüzde yanınızda getirmeniz istenir. Bu durum size zaten görüşme sonunda aktarılır. Eğer böyle bir durum varsa ve sizin ilk iş gününe eksik evraklarla gelmeniz sorumluluk sahibi olmadığınız izlenimi yaratabilir. İlk akla gelen örnek kimliğinizi yanınıza almadan şirkete gitmeyin. Önceki gece bir liste hazırlayıp neleri yanınıza almanız gerektiğini kontrol edebilirsiniz.

Yanınızda not defteri götürmek

Oryantasyon gününde yanınızda not defteri ve kalem olmasını tavsiye ediyorum. Bu şekilde o an unutmak istemediğiniz bilgileri not alabilirsiniz. Aksi halde oryantasyon süreci istediğiniz verimle gerçekleşmeyebilir. Sonuçta söz uçar yazı kalır demişler.

Aktif bir dinleyici olmak

Çalışacağınız firma ile ilgili ilk bilgileri edineceğiniz oryantasyon gününde aktif bir dinleyici olmak önemli. Bol bol soru sorun. Soru soran kişi ilgi gösteriyor demektir.


Saygılarımla,
iKMania


0 comments: