Mülakatlar için etkili 10 adım


Mülakatlar için etkili 10 adım

1) Firmayı Araştırın

Herkes iş görüşmelerinde biraz gergin olur. Mülakata gideceğiniz firmayı önceden araştırmanız sizin için rahatlatıcı olacaktır. Özellikle firmamız hakkında ne biliyorsunuz sorusunu cevaplarken size yardımcı olur. Görüşmede firma hakkında bilgiler vermek karşı tarafta da pozitif algı yaratır. Bir bilinmez ile değil biraz da olsa bilgi sahibi olacağınız için görüşme daha rahat geçecektir.

2) Pozisyonu Araştırın

Pozisyonun tam olarak ne olduğunu doğru kavramak önemlidir. Pozisyonun gereklilikleri ve önceliklerini bilirseniz görüşmede sizin nitelikleriniz ile bunları karşılaştırabilir ve kendinizi karşı tarafa daha net anlatabilirsiniz.

3) Kendinizi Araştırın

Bu işe de kişisel swot analiziyle başlayabilirsiniz. Daha sonrasında bu konu hakkında detaylı bir yazı yazacağım. Sizin kendinizin farkında olmanız, kendinizi tanımanız mülakatlarda sizi bir adım öne çıkaracaktır. Şimdiye kadar neleri nasıl başardınız, hangi sonuçlara ulaştınız ve bunları hangi becerilerinizi, yetkinliklerinizi kullanarak yaptığınızın bilincinde olmanız ve bunu karşı tarafa aktarabilmeniz olumlu sonuç almanıza yardımcı olacaktır.

4) Mülakatçıyı Araştırın

Evet size hem şirket hem İK’cıyı stalklayın tavsitesi veriyorum! Şaka bir yana da profesyonel iş çerçevesi içinde görüşmeciyi linkedin üzerinden araştırabilirsiniz. Her bir mülakat görüşmesi birbirinden farklıdır. Mülakatların yapısı organizasyonun yapısına, görüşülen pozisyona ve kiminle mülakat yaptığınıza  göre değişir. Görüşeceğiniz kişi işe alım danışmanı olabilir, İnsan kaynakları departmanı olabilir veya bölüm yöneticisi olabilir. Görüşmeye gitmeden önce mülakatçı veya mülakatçılar hakkında bilgi sahibi olmanız görüşmenin nasıl ilerleyeceği hakkında size ipuçları verecektir.

5) Pratik Yapın

Mülakatlarda beceri ve yetkinliklerinizi karşı tarafa aktarmanız gerekmektedir. Mülakatçı zaten sizi tanımak ve pozisyon ile sizin uygunluğunuzu belirleyebilmek için size sorular soracaktır. Mülakata gitmeden size sorulabilecek muhtemel sorular hakkında pratik yapmanız görüşmede daha rahat olmanızı sağlayacaktır. Daha öncesinde cevabını verdiğiniz sorularla karşılaştığınızda üzerinizde baskı da hissetmemiş olacaksanız.

6)  Pozitif Olun

Pozitif davranın. Mülakatçılar pozitif insanları severler. Rahatlamanın en iyi yolu görüşmecinin senin tarafında olduğunu düşünmektir. İyi görüşmeciler zaten her zaman adayın yanında olduğunun izlenimini verirler. Rahat ve pozitif olduğunuz sürece görüşmeniz olumlu geçecektir.

7) Kendinize Zaman Tanıyın

Mülakat öncesinde kendine zaman ayırmalısın. Acele etmek daha çok paniklemene neden olur. Olumsuz düşüncelerden sıyrılıp , düşünceleri toparlamalı ve zihinsel olarak hazır olmalısın. Bu konuda minimal meditasyon ve nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

8) Kendiniz Olun!

Kendin olmalısın. Görüşülen pozisyon ile senin yetkinliklerin uyuşmuyorsa bunu açıkça söylemelisin. Doğal olmak her zaman bir adım önde olmanızı sağlar.

9) Rahat Olun

Bu işin senin için mükemmel bir iş olup olmadığını bilemezsin. Bu senin için son iş mülakatı da değil. Bunu düşün ve gereksiz yere kendine baskı yapma.

10) Mülakat Süreci Bir Bütündür..

Sadece mülakat süresince değil, telefonda merhaba demekten başlayarak firmadan çıkışta kapıda resepsiyonist’e hoşça kal diyene kadar temas ettiğiniz tüm noktalarda nazik ve dostça davranmaya özen gösterin. Ve eğer o işi alamazsanız dünyanın sonu olmadığını hatırlayın. Başarılar!

Saygılarımla,
iKMania

0 comments: