İK Metrikleri – Net İşe Alım Oranı

Merhaba. İnsan Kaynaklarında kullanılan bir başka metrik ''Net İşe Alım Oranı'' olarak geçer.
Her bir istifa ya da işten ayrılmaya karşılık gelen şirket dışından yapılan işe alımları görmek istersek; Şirket dışından işe alınan toplamı / ( İstifa + Emeklilik + Kendi isteği dışında ayrılan çalışan sayısı ) oranına bakmak gerekecektir.
Net işe alım oranındaki verileri yılda aylık periyotlara böldüğünüzde çok güzel veri akışı olmaktadır. Metrik içinde yer alan; istifa, emeklilik, çıkarılma ve işe alınanları farklı kalemlerde toplam sayıda gösterdiğinizde yıl sonunda kümülatif değer ve ortalamayı bulmuş oluyorsunuz. Metrikteki değerleri aylık bazda alacağınız gibi ayda 2 defa raporlayabilirsiniz. Genel olarak sirkülasyonu çok olan işletme veya pozisyonlarda 01 – 14 , 15 – 31 şeklinde analiz sağlıklı olabilir.
Genel olarak bu metriğinde amacı boşalan pozisyonlarınızın doldurma süresi, işletme dışı alımlarla tanınırlık oranınız ve en önemlisi açık pozisyonlarınızı % kaç oranında doldurabilme gücünüzü öğrenebilmenizdir.
Formül de çok basittir.
Net İşe Alım Oranı = Şirket Dışından İşe Alınan Toplamı / (İstifa + Emeklilik + Kendi İsteği Dışında Ayrılan Çalışan Sayısı)


0 comments: