Mülakatta Elenme Nedenleri



Mülakatta Elenme Nedenleri

Zannediyorum ki agresif bir başlık oldu ama mülakatta yapılan bazı ölümcül hatalar maalesef  hayalinizdeki şirkette çalışma şansını ucundan kaçırmanıza neden olmaktadır.

Peki nedir bu hatalar?

İş görüşmesine aile, eş, dost tanıdıkla gelmek

Çünkü bunun temeli çok basit bir mantığa dayanmaktadır. Mülakata tanıdıkla gelen aday İK’cılarda şöyle algılar oluşmasına neden oluyor. 1.si kendine güvensiz, özgüveni düşük bir kişi olabileceğini ve bu da elenmeye yol açıyor. 2.si sanki Pazar gezmesine çıkmış da arkadaşı (ya da ailesiyle) geçerken şöyle bir mülakata uğramış havası. En ilginç olanı da şuana kadar yüzlerce kez mülakata girme deneyimimde ilk kez bir adayın annesin de mülakata girmek istemesiyle sonuçlandı. Sonuç tabi ki aday açısından büyük bir hezimet oldu. Siz siz olun görüşmeye hiçbir tanıdığınızla gelmeyin. Eğer adresi bulamayacak bir noktada ya da farklı şehirde görüşmeye tanıdığınızla bile gelseniz o tanıdığınız şirket dışında sizi beklesin. Özgüvensiz bir kişilik algısı oluşturmamak için bu en önemli elenme nedeninin es geçmeyin.

İş başvuru formunu doldurma da yapılan hatalar

Aslında buna hata mı yoksa üşengeçlik mi demeliyim kararsız kaldım. Doldurulan o iş başvuru formunun yasal dayanağının olmasını geçtim 2 sayfalık formu doldururken üfleyip püflemeler, eksik veya yanlış doldurmalar elenmenize büyük bir etken. Size verilen arkalı önlü 2 sayfalık form bile bir mülakat aşaması olabilir. Siz sadece ön sayfayı doldurup formu bitirdiğinizi sandığınızda 20 dk. Sonra İK Uzmanı gelip formun arkasını göstererek boş tarafı size gösterdiğinizde de direk elenirsiniz. (İnsan 20 dk. Boyunca kağıdın arkasını bir kontrol etmeli) Bunun elenme nedeni ‘’algısı düşük’’ kriterinden olur.

Aynı şekilde formu doldururken yapılan üşengeçlikler. Formun en alt kısmında bulunan tarih ve imza kısmını bilerek boş bırakmalar, çalıştığı iş deneyimlerini ve aldığı sertifikaları sırf üşendiği için yazmaktan kaçınanlar (size şaka gelebilir ama bunlar yaşanan örneklerdir) Bu tarz daha iş başvuru formunu bilerek hatalı, eksik, özensiz ve üşengeçlikle doldurduğunuzda elenme nedeniniz şu olur; belki de ömrünün geri kalanını etkileyebilecek bir görüşme öncesi bu tarz üşengeç ve dikkatsiz davranan aday, görüşmeyi olumlu geçip yarın bir gün iş verildiğinde onları da üşengeçliğinden veya dikkatsizliğinden eksik veya yanlış yapar algısı oluşur ki elenmeniz için başlı başına bir kriterdir.

Doldurduğunuz iş başvuru formu yasal dayanağı vardır. O sizin bir nevi özgeçmişiniz olduğu için mülakatta iş başvuru formuna yazdığınız bilgilerle değerlendirilmeye alınırsınız. CV’niz ile forma yazdığınız bilgiler ayrı olursa ve örneğin herhangi bir iş tecrübenz var mı diye sorulduğunda şurada çalıştım ama yazmadım gibi cevapta elenebilirsiniz. 


İş başvuru formunu doldururken özensiz olmayın.

Mülakata uygunsuz kıyafetle gelmek

Mülakatta ne giyilir yazısını daha önceden detaylı açıkladım. Özet geçeyim, başvurduğunuz pozisyon ve şirkete göre İK’lar esnek davranabilir. Genel olarak idari kadro veya yöneticilik pozisyonu dışındaki pozisyonlara yapılan başvurular ve görüşmelerde illa ki takım elbise ve resmiyet şartı aranmaz. (Her ne kadar ben bu kıyafet konusunda biraz takıntılı olsamda) Bunun en temel kriteri ‘’mavi yaka’’ pozisyonlarına biraz daha esnek giyinebilirsiniz ama ‘’beyaz yaka’’ pozisyonuyla olan görüşmeye gayrı resmi giyinip gelmeniz elenme kriteridir.

Yazının hemen burasında şunu belirteyim. Ben yoğunlukla sirkülasyonu çok olan agresif çağrı merkezi sektöründe çalıştım, çalışıyorum. Takdir edersiniz ki çağrı merkezi müşteri temsilciği pozisyonunda çok bir yetkinlik aranmamaktadır.  Ve görüşmelerde buna göre davranıp biraz daha esnek yaklaşım göstermekteyiz adaylara. Ve yukarıda belirttiğim mülakatta serbest kıyafet durumu bu sektörde geçerlidir ama buna rağmen tüm bu esnekliği daha da esnetmek isteyerek görüşmeye yataktan kalktığı gibi eşofman, pijama, parmak arası terlikle gelenler (yaşanmıştır), erkekler için yaka bağır açanlar, çok ışıltılı kotlar ve düşük bel kotlarla gelenler olduğu için mülakata uygunsuz kıyafetle katılım göstermek elenme nedenidir.

Enerjiyi yansıtamamak

Görüşmede işe istekli olup olmadığınız ve bu isteği karşıya yansıtamamanız elenme kriteridir. Bu işe istekli ve enerji durumu daha mülakatın en başında el sıkışmada kendini göstermektedir. Literatürde ölü balık tokalaşması denilen bir el sıkışma bile bu enerjinizi karşıya yansıtmaktadır.

Ne iş olsa yaparım bakış açısı

Burada şunun altını çizeyim tabî ki işe ihtiyacı olan kişi her iş fırsatını değerlendirmek ister ama burada da kritik bir nokta vardır. Daha çok vasıfsız ya da üst düzey yetkinlik gerektirmeyen sektör ve işlerde bu ne iş olsa yaparım bakış açısı bir handikap yaratmaz ama belirli bir yetkinlik gerektiren spesifik pozisyonlarda bu bakış açısı elenmenize neden olabilir. Örneğin kariyer.net tarzı sitelerde de bir kişi aynı firmanın hem genel müdür hem de özel güvenlikçi ilanına başvurması kafalarda soru işareti yaratır. Mülakatta da zaten sizin başvurduğunuz pozisyonun yetkinlikleri bellidir.

Özgüvensiz bir duruş sergilemek

Mülakatlarda temel beden dili durumlarının yanı sıra örneğin karşısındakiyle göz kontağı kuramamak dışında kendine güvenmeyen, pasif kişilik sergilemek en önemli elenme kriterlerinden birisidir. Kadın veya erkek eğer görüşme esnasında son derece pasif bir tutum sergiliyorsa ve kendine güvenmiyorsa sorun var demektir. Daha kendisine güvenmeyen kişiye de kimse güvenip iş teslim etmek istemez.

Mülakatta İK’cıyla tartışmak

Bazen öyle zamanlar ve adaylar olabilir ki sırf goygoyuna görüşmeye gelenlerle karşılaşabilirsiniz. Böyle bir duruma fazla yorum yapılamaz herhalde. Bunun dışında özellikle stres mülakatını yanlış değerlendirip işe alımcıyla münakaşaya girilmeye çalışılması da elenme nedenlerinden biridir. Hemen bir stres mülakatıyla ilgili bir parantez açmak istiyorum. Mülakat deneyimi olanlar adaylar gibi ilk iş görüşmesinde stres mülakatına denk gelen adaylarda olabilir ve bu süreci kişisel zannedip kurumunuzun imajında sosyal medya aracılığıyla yaralar açabilir. Bu yüzden her stres mülakatı sonunda adaylara ‘’görüşme boyunca stres seviyenizi ve sinirinizi ölçmek için bir test yapıldı’’ şeklinde feedback verilmesi önemlidir. Burada Stres mülakatı ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla
iKMania 

1 yorum:

  1. İnsan Kaynakları alanında çalışan kisilere İk ci denmesine karşıyım bence yazılarımızda da bu konuya dikkat etmeliyiz Teşekkürler

    YanıtlaSil