Bir Beyaz Yakalı Dramı: Bugün Ne Giysem?
Merhaba. Polis, doktor, ÖGG, itfayeci, hakim gibi hergün belirli bir üniformayı giymeyi gerektirmeyen işler dışında hergün işe giderken ne giyileceği büyük bir sorun olabilmektedir. Özellikle bayanlar bu konuda biraz daha titiz davranıp yatmadan önce daha ertesi gün için giyecekleri kıyafetleri düşünmeye başlarlar. Erkekler için her ne kadar bu konu bu kadar hard bir sorun olmasa da özellikle prezantabl kelimesinin yürüyen örnekleri olan beyaz yakalı erkekler de bu konuya kafa yormaktadırlar.
Bu arada hemen bir parantez açmak istiyorum. Daha önce duymamış veya bilmeyenler için, Beyaz yaka - mavi yaka kavramları şu demektir; daha çok beyin gücüyle :) çalışanlara beyaz yaka, beden ve fizik gücüyle çalışanlara mavi yaka denilmektedir. En temel ayrımı ofis çalışanı, masa başı işler yapan, bankacı veya orta/üst düzey yöneticiler beyaz yakalı çalışan kavramına girerken; usta, ustabaşı, işçiler mavi yaka sınıfına girmektedir.
Takım elbise giyilmesi şart koşunan bankacılar, memurlar, pazarlama ve satışta çalışan kişiler için bu işler biraz daha kolaydır. Bu meslek grubundakiler için en kalitelisinden birer siyah, birer lacivert veya kurşuni gri takım elbise yeterlidir.
Bunun dışında kalan meslekler için ise takım elbise giymeyi gerektirmeyen ama kot ve t-shirt laubaliliğinden de uzak durulması gerektiğinde ise Smart Casual giyim tarzı çok işe yarar.
Buradan daha önce belirttiğim Smart Casual tarzı yazısını okuyabilirsiniz.
İnsan Kaynakları çalışanları içinse, özellikle şirketin yüzü olan ve mülakata gelen kişiyi ilk karşılayan İK'lar bir nevi şirketin vizyonunu yansıtmaktadır. Ben bu yüzden İK'lara takım elbise şart olmasını isterim. Belki CEO veya pazarlama müdür serbest kıyafet giyebilir ama İK'lar için işe kot pantolonla gelip gitmek hoş görüntü olmayabilir.
Kapsül Gardrop
Yabancıların Capsule Wardrobe dediği bu kavramı kısaca tanımlayacak olursak eğer, birbirleriyle kombinlenebilen, zamansız parçalardan oluşan ve böylece sizi “bu sabah ne giyeceğim” derdinden kurtaran kıyafetler grubudur.
Kapsül gardrobun temel ilkesi, dolabınızı olabildiğince sadeleştirmek. Dolabınızda yalnızca 10-15 adet temel giysi bulundurarak yaşamınızı sadeleştirmektir. Bu kavramı Türkiye'de yıllardır Cem Yılmaz siyah t-shirtle uygulamaktadır. Yabancılarda da Steve Jobs, Barack Obama, Mark Zuckerberg gibi kişiler bu giyim tarzını hayatlarına adapte etmişlerdir.
Kapsül gardrop oluşturmanın en güzel yanlarından biri, bugün ne giyeceğim, dolabım tıka basa olmasına rağmen giyecek bir şey bulamıyorum, şikayetlerini yok etmesidir. Diğer bir güzelliği ise kısa sürede kombinlediğiniz parçalarla her daim şık bir stil oluşturacak olmanızdır. Kapsül gardrop için bir sezon (3 aylık) giyebileceğiniz parçaları seçiyorsunuz, yeni sezona geçildiğinde kullanmak istemediğiniz, kullanılacak durumda olmayan parçaları elden çıkarıp yeni sezon için yeni parçalar ekliyorsunuz.
Takım elbisenin şart olmadığı yerlerde smart casual tarzıyla beraber ceketlerde bir tane siyah, lacivert veya gri blazer ceket yeterli olur. Eğer takım elbisenin şart olduğu bir işiniz var ise o zaman tek siyah takım elbise üstüne beyaz gömlek veya açık mavi gömlek ve bir tane smart casual siyah ayakkabı yeterli olur.
Burada erkeklere bir uyarı yapmak istiyorum. Bazı şeylerde bütçeden kısılmaz. Aldığınız bir ceketi rahat 5-10 sene giyebildiğiniz için kaliteli olmasına dikkat edin derim. Ben her ne kadar dirsekleri yamalı blazer sevmesem de maalesef çoğu blazer türde artık bunlar vardır. Ayrıca kapsül gardrop konusunda en iyisi bankacı stili olsa gerek. 5 tane beyaz gömlek al, her gün birini giy ve haftayı tamamla. Takım elbise üzerine de sadece beyaz gömlek giyerek hangi renk gömlek giysem konusundan kurtulmuş olursunuz.
Son olarak Behzat Ç.'de ki Hayalet karakterinin ne kadar da modayı önceden görebilen ve vizyoner olduğunu görebiliyoruz. Hatırlarsanız adamın aynı renkten 15 tane gömleği vardı ve her gün birini giyerek acaba bugün ne giysem derdinden kurtuluyordu.
Saygılarımla,
iKMania
0 comments: