Oryantasyon



ORYANTASYON

Tebrikler! Hergün sayfayı yenilemekten F5 tuşunu erittiğiniz, binlerce aday arasından şansın size vurarak en şık takım elbisenizle mülakat gittiğiniz ve mülakatta onlarca soruya en doğru cevapları vererek terlediğiniz o anlar geride kaldı ve bugün işteki ilk gününüz. Peki ya şimdi ne olacak?

Organizasyon şemasından, yemekhanenin nerede olduğuna, şirket kültüründen kılık kıyafet yönetmenliğine, iş güvenliğinden nasıl istifa edeceğinize kadar size anlatılan işte bu süreçlere oryantasyon süreci denir bir nevi işe alıştırma programı olarak geçer.

Oryantasyon süresinin belirli bir tarihi yoktur ama genel olarak 2 aylık deneme sürecine göre endeksli hazırlanmalıdır.  Yapılan iş çok bir yetkinlik istemiyorsa 1 hafta sözel eğitim verilerek geri kalan zamanda aktif iş başı eğitimi verilebilir. Bunun dışında fabrika tarzı üretim yerlerinde sözel oryantasyonu 1-2 günle sınırlandırılıp geri kalan süre iş başı eğitimi şeklinde sürdürülebilir.

Oryantasyonun Amacı

İşe yeni alınan çalışan bazı sorulara sahiptir. Örneğin;
-“Amirim kimdir?”
-“Amirim nasıl bir insandır?”
-“Molalara kaçta çıkacağım, yemeği nerede yiyeceğim?”
-“Bana verilecek görevleri başarabilecek miyim?” ve
-“Birlikte çalışacağım iş arkadaşlarım nasıl insanlardır ve beni gruplarına kabul edecekler mi?” vb.
İşte yukarıda yer alan sorulara verilecek yanıtlar ve çalışanların sahip oldukları endişeleri ortadan kaldırma çabaları, oryantasyon işlevinin kapsamını ortaya koymaktadır.
İşe alıştırma yani oryantasyon süreci, birkaç önemli amaca sahiptir. Fakat kapsamlı olarak amaç, yeni çalışanların yeni iş çevrelerini öğrenmelerine yardımcı olmaktır.
İşçinin yürüteceği işin koşulları, uyacağı kurallar ve sağlanan sağlık, iş güvenliği, iş dinlenmesi vb. olanaklar hakkında bilgilendirmek.

Yeni personelde işletmenin veya işyerinin kendi işletmesi ya da kendi işyeri olduğu duygusunu yaratmak ve şirket kültünü aktarmak.

İşe alma dönemlerinin ilk aylarında çok yüksek olan işten ayrılma bir başka deyişle personel değişim oranını düşürmek.

Oryantasyonun Kapsamı

Oryantasyon, çalışacak olan kişi işe gelmeden başalar ve iş ortamına uyum sağlayıp, en verimli şekilde çalışana kadar devam eder. Program mekanik değil, pratik olmalıdır ve kişinin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmelidir.Yeni işe başlayanın en çok ihtiyacı olan şey, kendini rahat hissetmesi ve verilen sorumlulukları yerine getirebileceğine inanmasıdır.


                                                                                
Oryantasyon Programı

1-
İşletmenin Tanımı: İşletmenin tarihi, örgütsel yapısı, üst yönetim pozisyonları ve yöneticiler, üretilen mal ve hizmetler, üretim hattı.

2-
Personel Haklarının Açıklanması: Ücret ödeme yöntemleri ve ödeme günleri, resmi tatil ve bayram izinleri, çalışma saatleri ve mola süreleri, sigorta düzenlemeleri.

3-
Tanıştırma: İlk yöneticiyle, diğer yöneticilerle, eğitimcilerle, çalışma arkadaşlarıyla, personel danışmanlarıyla.

4-
İşle İlgili Bilgilerin Açıklanması: Çalışma yeri, İşi oluşturan görevler, İş güvenliği, İşin konumu, İşin amacı, İşin diğer işlerle ilişkisi

                                                                               
Oryantasyon Teknikleri

Oryantasyonda yararlanılan başlıca yöntem ya da teknikler;

1-) İşletmeyi tanıtıcı yayınlar, işletme hakkında bilgi vermede geniş çapta uygulanan yöntemdir.


2-) Konferans, açık oturum, vb. grup toplantıları belli dönemlerde personel girişleri en az 10-15 olan işletmelerde zamandan tasarruf için özellikle önerilen bir yöntemdir.


3-) Görsel teknikler film gösterme, saydam resimler kullanılarak açıklama yapmak, özel sergiler hazırlamak, fabrika haritaları, kapalı devre tv olanaklarından yararlanmak.


4-) İşletme gezileri


5-) Üstler veya bu konuda çalışan uzmanlarca yürütülecek bireysel görüşmelerdir

0 comments: