Mülakatlarda Beden Dili: Ölü Balık Tokalaşması




Mülakatlarda Beden Dili : Ölü Balık Tokalaşması

Merhaba. El sıkışma eski çağlardan değişerek günümüze gelen bir harekettir. Eski çağlarda insanlar karşılaştıklarında silah gizlemediklerini göstermek için avuçları açık olarak kollarını havada tutarlardı. Bu avuçlar havada hareketi geçen yüzyıllar süresince değişime uğrayarak günümüzde ki tokalaşma şeklini aldı.

Padişah Abdülaziz Avrupa seyahatinden (1867) döndükten sonra, bir diplomatik toplantıda Rusya sefiri İgnatyef’i kabulü esnasında elini sıkar. Yeni bir tavır olarak herkes şaşırır. Böylece tokalaşma Osmanlı adab-ı muaşeret kurallarına dahil olur.

Tokalaşmanın kısa bir tarihini aktardıktan sonra konunun bizim için önemli olan kısmına gelelim. Ölü balık tokalaşması nedir? Mülakatlarda ne gibi olumsuzluklara yol açar?  

Ölü balık tokalaşması sanki elinizde ölü bir balık tutuyormuşsunuz gibi bir hissiyat yaratır.

*Son derece duygusuzca yapılan bir tokalaşmadır. Mülakatların daha ilk adımında enerjinizi karşıya yansıtmamış olursunuz.

* Bu tokalaşma, sessiz, içine kapanık hatta pasif bir duruş sergiler.

* Vücut dilinde samimiyetsiz bir algı oluşturur.

* Aynı şekilde beden dilinde karşı tarafa sana güvenmiyorum mesajı vermektir.

* Bariz bir şekilde özgüvensiz imajı yaratır. Mülakatlarda en büyük handikabı da bu yaratır.

* Bu şekilde bir tokalaşma karşı tarafın kendisini önemsiz hissetmesine ve özgüven eksikliği yaşadığımız duygusuna  neden olur.

Tokalaşırken nelere dikkat etmeli;
* Eldiven var ise mutlaka çıkarılmalı.

* Kişinin eli tam kavranmalı.

* Baş parmak ve işaret parmağı arasındaki sinirler kavuşmalı.

* Benim elim senin elini döver tarzında olmamalı.

* El ıslak veya terli  ise kurutulup tokalaşılmalı.

* Tokalaşmada ilk hareket genellikle kadınlardan beklenir.

* Ev sahibi konumunda olan kişilerin konuktan önce el uzatması beklenir.

* Biriyle tokalaşırken ayağa kalkılır, oturma pozisyonunda tokalaşılmaz.

* Hafif bir tebessüm ve göz kontağı tokalaşmaya eşlik etmeli.

Saygılarımla,
iKMania

0 comments: